Передплата 2024 «Добрий господар»

Coronavac не захищає від "Омікрону", – Bloomberg

  • 15.12.2021, 11:45
  • 676

В Україні цим препаратом щеплені понад 4,6 млн українців

Coronavac не діє проти Омікрону. Фото з відкритих джерел
Coronavac не діє проти Омікрону. Фото з відкритих джерел

Вакцина китайської компанії Sinovac Biotech забезпечує недостатній захист від варіанту коронавірусу «Омікрон».

Перші лабораторні висновки дослідження у Гонконзі свідчать, що одна з найбільш використовуваних у світі вакцин не забезпечує достатню кількість антитіл для нейтралізації варіанту «Омікрон».

Про це повідомляє Bloomberg.

Серед 25 осіб, повністю вакцинованих препаратом Sinovac, жодна не мала достатньої кількості антитіл у сироватці крові для нейтралізації нового штаму. В окремій групі повністю імунізованих мРНК-вакциною від Pfizer/BioNTech лише 5 з 25 мали імунітет від нового варіанту.

«Наразі чимало невідомо про те, як препарат від Sinovac реагує на Omicron — зокрема, як Т-клітини, зброя імунної системи від інфікованих вірусом клітин, будуть реагувати, — ці висновки є ударом для тих, хто отримав 2,3 мільярда доз Sinovac, здебільшого в Китаї та країнах, що розвиваються», — зазначили в агентстві.

Якщо інших дослідженнях виявили, що Sinovac неефективний від «Омірону», Китай, якому вдалося ізолювати переважну більшість своїх людей від Covid-19 за допомогою закритих кордонів і суворих заходів стримування, зіткнеться з найбільшою загрозою від нового варіанту, вважають експерти.

Професор епідеміології Бенджамін Коулінг з Університету Гонконгу вважає, що серед інших країн, які використовували вакцину від Sinovac, попередні хвилі зараження створювали певний природний імунітет, який надасть змогу пережити зараження омікрон-штамом «без серйозного впливу».

Наразі у Китаї виявили два випадки захворювання Omicron у прибулих у країну. Дослідницька група з Гонконгу передала виділений вірус омікрон уряду Китаю та виробників вакцин для розробки вакцин, спрямованих на захист від нового варіанту коронавірусу.

Минулого тижня компанія Sinovac Biotech заявила, що вивчає, як її вакцина протистоїть новому штаму, але не надала термінів для оприлюднення результатів.

Вчені порадили представникам громадськості отримати третю дозу вакцини якомога швидше, не чекаючи на нове покоління вакцин. Але чи поліпшить третя доза теперішньої вакцини Sinovac підвищити рівень антитіл від варіанту «Омікрон» — поки невідомо.

Читайте також: Понад 100 тисяч українців не пройшли повний курс вакцинації

Схожі новини