Передплата 2024 «Добрий господар»

В Україні новий різновид «Омікрону»: ситуація на Львівщині

  • 25.01.2023, 17:16
  • 1 014

Серед головних симптомів — закладеність носа без нежитю, сухий кашель та виражена загальна слабкість

https://loda.gov.ua/news/53126?fbclid=IwAR2VSI436V-TjdrcueK_6AFMHFUUEh35UKJr2goJpYCtL3BeQeQtzAbywHo
https://loda.gov.ua/news/53126?fbclid=IwAR2VSI436V-TjdrcueK_6AFMHFUUEh35UKJr2goJpYCtL3BeQeQtzAbywHo

Вчора, 24 січня, в Україні зафіксували перший випадок зараження новою сублінією варіанта SARS-CoV-2 «Omicron» XBB.1.5, або «Кракен». Випадок зафіксували у Сумській області. Хворий не був вакцинованим від коронавірусу. Про новий різновид штаму інформуюють у Міністерстві охорони здоров’я України.

Як повідомили у Львівському обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ, станом на сьогодні у Львівській області не фіксували жодного випадку зараження новим штамом, але ймовірність міграції його з інших регіонів України є високою.

В зоні ризику люди старшого віку, а також ті, хто має хронічні захворювання. Серед головних симптомів — закладеність носа без нежитю, сухий кашель та виражена загальна слабкість.

«Нам відомо, що цей різновид штаму ухиляється від імунної відповіді людини, тому значно менше хворіють люди, які протягом останніх трьох місяців отримали свою бустерну дозу вакцини проти коронавірусу. Тому варто не нехтувати вакцинуванням й захистити себе, а не очікувати зустрічі з новим різновидом штаму», — зазначила гендиректорка Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Наталія Іванченко.

Жителів Львівщини закликають вакцинуватись, а також при перших проявах хвороби залишатися вдома, звернутися до сімейного лікаря і пройти обстеження. Зараз в області є вакцини Pfizer (для дітей і дорослих), Johnson&Johnson та CoronaVac. Першу бустерну дозу на Львівщині отримали 185 744 осіб, другу бустерну — 11 620 осіб.

Зробити щеплення від коронавірусу на Львівщині можна попередньо звернувшись до сімейного лікаря або ж безпосередньо до пункту вакцинації. Перелік пунктів вакцинації у Львівській області - за посиланням.

Схожі новини