Передплата 2024 «Добрий господар»

НБУ прогнозує, що наступного року інфляція становитиме близько 5%

  • 10.12.2021, 16:55
  • 450

Наступного року інфляція в Україні становитиме 5%, а середня європейська ринкова ціна на газ за рік очікується на рівні 460 доларів за тисячу кубометрів

Такий прогноз озвучив заступник голови Національного банку України Сергій Ніколайчук, передає Центр економічної стратегії.

За прогнозами регулятора, інфляція у 2021 році буде 9,6%, а у 2022 році складатиме приблизно 5%.

«Поки що у нас актуальним залишається наш жовтневий прогноз з інфляційного звіту. По інфляції це 9,6% на кінець цього року і 5% наступний рік. Ну по цьому року, скоріш за все, з урахуванням останніх цифр, останніх тенденцій ми будемо мати трохи вищу цифру, а на наступний рік я думаю, що в нас є всі шанси привести інфляцію до цілі — 5%» — заявив Ніколайчук.

Крім цього, наступного року НБУ очікує зростання ВВП на рівні 3,1%. Проте, каже Ніколайчук, існує ризик, що ця цифра насправді буде нижчою від прогнозованої: «Я б зараз не говорив би, що це ризики занадто великі, що цифра буде набагато меншою ніж наш прогноз — 3,1%. На наступний рік ми очікуємо прискорення економіки та зростання до 3,8%».

Що ж до ціни на газ на європейському ринку, заступник голови НБУ передбачає, що протягом першого кварталу 2022 року ціна знизиться до рівня 700−750 доларів за тисячу кубометрів. Загалом, він очікує, що протягом року ціна буде знижуватися до рівня 300−400 доларів, а середньорічна ціна становитиме приблизно 450 доларів за тисячу кубометрів. Попри те, що ця ціна буде значно нижчою ніж, вона все ж перевищуватиме показники, які трималися на ринках до початку цьогорічного сплеску цін.

Коливання цін на енергоносії на європейських ринках неодмінно вплине на внутрішньоукраїнські ціни. Проте, Ніколайчук каже, що в Україні це зростання відбуватиметься повільніше: «У нас трошки менші темпи очікуємо зростання цін і для теплокомуненерго і для побутових споживачів. Однак так, в наступному році ми очікуємо, що ціна на газ внесе певний внесок в загальну споживчу інфляцію».

Читайте також: Держприкордонслужба купила 60 дронів для охорони кордону

Схожі новини