Передплата 2024 «Добра кухня»

Напередодні Нового року ціни на ринку стали «драконівськими»

За підрахунками експертів, вартість скромного новорічного столу на родину з чотирьох осіб обійдеться у три тисячі гривень

Свинячі шинки напередодні свят не подорожчали, тож попит на цей товар високий. Фото авторки
Свинячі шинки напередодні свят не подорожчали, тож попит на цей товар високий. Фото авторки

Через інфляцію, пов’язану з війною, напередодні Нового року відчутно зросли ціни на продукти до святкового столу. Цього року на традиційний новорічний стіл доведеться витратити більше, ніж торік. На родину з чотирьох осіб скромний стіл коштуватиме три тисячі гривень. Директор Національного наукового центру Інституту аграрної економіки Юрій Лупенко повідомив: «Новорічне меню зі страв, які є традиційними для столу середньостатистичної родини (салати, м’ясні та рибні продукти, овочі, фрукти, хлібобулочні та кондитерські вироби), цього року будуть на 8,4% дорожчими, ніж торік. Салат олів'є (три кілограми продуктів традиційної рецептури) обійдеться у 285,46 грн, що на 1,3% дорожче, ніж торік. Найдорожчими інгредієнтами цієї салатної страви стали ковбаса, мариновані огірки та майонез. Вартість новорічного столу з морськими делікатесами — від 3,5 тисячі гривень. Баночка червоної ікри — від 280 грн, а вакуумована упаковка червоної риби роду лососевих — від 245 грн. Вартість овочів на новорічному столі - 328,99 грн (на 29% більше від вартості минулого року).

…На Привокзальному ринку — перед­святковий ажіотаж. Покупців традиційно багато, товару на прилавках вдосталь. За копченими м’ясними виробами — до­вжелезні черги. Але не біля всіх яток. За­питала покупців, чому так. Кажуть, мож­на годину постояти у черзі за шинкою та ковбасою, коли знаєш, що товар свіжий, не «залежаний», і що продавець не об­важує… Деякі молоді покупці зізнавали­ся, що стоять в черзі лише через те, що у певного продавця ринку можна оплати­ти банківською карткою (терміналів не­має, гроші скидають на банківський ра­хунок продавця. — Авт.). Купуючи м’ясні вироби та інші продукти до Нового року, журналістка «ВЗ» теж платила на ринку карткою. Лише продавчиня мороженої риби кинула мені вслід: «Хочете оплати­ти карткою? Все так погано в гаманці?».

Цього року ціни на вуджені вироби вищі, ніж торік, але покупців це не лякає. Зауважила, ковбаси до новорічного сто­лу «гребуть» кілограмами. Вартість хо­рошої ковбаси на ринку — від 250 гривень за кілограм. Вибір чималий: січена («ру­блена»), з фаршу, мікс фаршу та шмат­ків м’яса. Покупці налягають на ковба­си, запечені у печі, бо це більш-менш дієтичний продукт. Такий товар дорож­чий за вуджений — від 350 гривень за кі­лограм. Кілограм якісної шинки — від 325 гривень, якщо запечена — від 450 грн. Шпондер трохи дешевший. Паштет — від 150 гривень за упаковку. Якщо в паште­ті є журавлина — плюс 30 гривень до ціни. Варена ковбаса (для олів'є чи канапок) — від 200 гривень за кілограм.

Йду на закупи свіжого м’яса. Ціни на «свіжину» комфортні. Свиняча шинка — 200−220 гривень за кілограм, шпондер -190 грн, свинячі ребра (для запікання) — 160−180 гривень за кілограм. Філейка молодого теляти — 400 гривень за кіло­грам, теляча шинка — 360 грн.

Який Новий рік без риб’ячої ікри? На Привокзальному ринку є окремий від­діл з сучасними ятками елітних морепро­дуктів. Але ціни тут не базарні, а такі, як у рибних магазинах. Популярний продукт — лососева ікра на вагу. Продавці дають дегустувати кілька ікринок, аби покуп­ці переконалися, що цінник відповідає якості. Сто грамів червоної ікри на вагу — 400 гривень. Є тут і чорна ікра, упаковка — 1800−2000 гривень.

Схожі новини