Передплата 2024 «Добрий господар»

У ВМС розповіли деталі знищеного пункту управління рф на Кінбурській косі

  • 12.03.2024, 12:30
  • 318

11 березня 2024 року внаслідок успішного удару Повітряними силами ЗСУ в районі Кінбурської коси було знищено танкер під прапором рф «Механік Погодін», який росіяни використовували як пункт управління

Фото: ВМС ЗСУ
Фото: ВМС ЗСУ

Про це повідомила пресслужба Військово-морських сил ЗСУ

Наголошується, що його було ліквідовано згідно з нормами міжнародного гуманітарного права як законну військову ціль противника.

У ВМС роз’яснюють, що танкер «Механік Погодін» IMO № 9 598 397, належав російській компанії VEB — Leasing OJSC (Санкт-Петербург), яка була внесена до санкційного списку РНБО. Згідно з рішенням Херсонського окружного адміністративного суду у серпні 2018 року танкер «Механік Погодін» був заарештований і до літа 2023 року знаходився на території Херсонського морського порту. Після підриву росіянами дамби Каховської ГЕС танкер викинуло на берег Кінбурської коси, яку тимчасово контролюють окупанти.

В подальшому на згаданому судні противник розгорнув спостережний пост для ведення розвідки, а також засоби РЕБ. Загарбники періодично використовували судно як платформу для завдання ударів FPV-дронами по території Херсонської області.

«Слід зазначити, що судно, відповідає визначенню військового об'єкту згідно пункту 40 та підпункту с) пункту 60 Керівництва Сан-Ремо з міжнародного права, що застосовується до збройних конфліктів на морі. Танкер «Механік Погодін» був включений до системи РЕБ і збору розвідувальної інформації противника, а також систем спостереження, командування та зв’язку.

Отже, знищення російського танкера «Механік Погодін» не лише завадило загарбникам у реалізації їхніх планів, а й було здійснено у повній відповідності до норм Міжнародного гуманітарного права".

Схожі новини