Передплата 2024 «Добра кухня»

Телефонна розмова Байдена і Зеленського: про що поговорили президенти

  • 10.12.2021, 08:55
  • 630

Зеленський і Байден обговорили врегулювання ситуації на Донбасі, питання членства України в НАТО, а також - "Північний потік-2"

За повідомленням Білого дому, яке цитують CNN і «Голос Америки», телефонний дзвінок розпочався о 20:34 за Києвом. О 21:55 речниця Білого дому Джейн Псакі заявила, що розмова ще триває.

«Мета цієї розмови полягала в тому, щоб повідомити Зеленському про розмову (Байдена — ред.) із Путіним, підкреслити нашу підтримку територіальної цілісності й суверенітету України», — повідомила Псакі.

Також Байден, за словами речниці Білого дому, обговорював із Зеленським дії США в разі військової ескалації Росії.

Глава Офісу президента Андрій Єрмак в ефірі 1+1 повідомив, що розмова завершилася. Вона, за його словами, тривала близько 1,5 години і відбулася «в дуже відвертій та дуже прямій атмосфері».

«Президенти почали з найважливішого — Байден розповів Зеленському про його саміт з президентом Росії Путіним», — сказав Єрмак.

За його словами, президент США «дуже чітко сказав, що рішення щодо вступу до НАТО — це тільки рішення українського народу, це суверенна незалежна держава і він це питання навіть не готовий був обговорювати».

«Президент Байден дуже чітко сказав про те, що будь-які рішення, які стосуються України, не можуть бути без України», — додав глава Офісу президента.

Також, сказав він, обговорювали питання «Північного потоку-2», «попереджень, які стосувалися не лише ескалації на наших кордонах, а й внутрішньої дестабілізації», та хід реформ в Україні, зокрема судової.

Сам Зеленський пізніше додав, що обговорював із Байденом і «можливі формати врегулювання конфлікту на Донбасі».

«Ключовим питанням переговорів стала безпекова ситуація навколо України та перспективи активізації мирного врегулювання», — додали в ОП.

Американська сторона поки не коментувала телефонні перемовини Зеленського і Байдена. Після дзвінка Зеленському Байден має зателефонувати лідерам «Бухарестської дев'ятки», щоб повідомити їм про результати онлайнової зустрічі з Путіним. Раніше президент США вже поговорив із європейськими лідерами.

Читайте також: Двох захисників поранено: ніч на Донбасі

Схожі новини