Передплата 2024 «Добра кухня»

Громадський діяч вимагає запровадження кримінальної відповідальності за наругу над пам’яттю жертв геноциду

Львів’янин Володимир Беньо вважає, що після “Голодної блогерської туси” на часі запровадити на законодавчому рівні “День тиші”

Громадський діяч вимагає запровадження кримінальної відповідальності за наругу над пам’яттю жертв геноциду
Громадський діяч вимагає запровадження кримінальної відповідальності за наругу над пам’яттю жертв геноциду

На сайті електронних петицій представництва президента України зареєстровано е-петицію з вимогою запровадити «День Тиші» у пам'ять жертв голодоморів та політичних репресій та встановити кримінальну відповідальність за заперечення Голодомору та наругу над пам’яттю жертв геноциду українського народу. Петиція назріла після скандальної блогерської вечірки у Будинку вчених якраз в пам’ятний день жертв голодомору та політичних репресій.

Електронну петицію 3 грудня 2021 року зареєстрував 28-річний громадський активіст, працівник Служби автомобільних доріг у Львівській області Володимир Беньо. Станом на 8 грудня, за цей електронний проєкт документу проголосувало 1633 українців (згідно з процедурою, за 90 днів потрібно зібрати 25 тисяч голосів підтримки).

Володимир Беньо. Фото з Фейсбуку
Володимир Беньо. Фото з Фейсбуку

Як сказав Володимир Беньо у коментарі «ВЗ», вшанування жертв голодоморів та політичних репресій узаконено в Україні ще з 1998 року, є відповідний указ президента України. 28 листопада 2006 року Верховна Рада України ухвалила Закон «Про Голодомор 1932−1933 років в Україні», яким визнано голодомор геноцидом Українського народу.

«У зв’язку із відсутністю у даному указі та Законі України чітких норм відповідальності за порушення морально-етичної поведінки, обмежень та заборон щодо організації та участі у заходах розважального характеру, в тому числі репрезентації таких у засобах масової інформації — телебаченні, радіомовленні та у будь-яких інших засобах публічного транслювання інформації, а також, у соціальних мережах, це призводить до неоднозначних ситуацій, як приклад — суспільний резонанс через проведену у Будинку Вчених у Львові, так званої „Блогерської голодної туси“ та десятків інших розважальних заходів на території всієї України, що спровокували шквал критики та несприйняття від українського суспільства. У 2022 — 2023 роках, наша держава, відзначатиме 90-ті роковини однієї з найстрашніших сторінок своєї історії, Голодомору 1932−1933 років в Україні — геноциду Українського народу, спричиненого більшовицьким московським режимом за результатом якого, голодною смертю було закатовано, за різними даними, 3 900 000 українців, а понад 600 000 українців не народилось», — йдеться в електронній петиції.

Володимир Беньо каже, українці активно голосують за його петицію, у перші же дні підтримку висловили понад тисячу небайдужих осіб.

«Петиція складається з двох частин — запровадження Дня тиші, заборона будь-яких розважальних заходів у День Голодомору, — продовжує розмову ініціатор електронної петиції. — Друге — запровадження кримінальної відповідальності за наругу над пам’яттю жертв геноциду. Згідно з процедурою, якщо петиція набере необхідну кількість голосів, її мають розглянути в Офісі президента України і винести на сесію Верховної Ради. Кінцеве рішення — за парламентом. Також потрібно буде внести зміни до Кримінального Кодексу України».

Нагадаємо, 75-річний директор Будинку вчених Роман Славітич мав два інфаркти, «блогерську тусу» не пережив…

Фото ілюстративне з сайту ЛОДА

Схожі новини