Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Депутати планують повернути держрегулювання цін

  • 06.12.2021, 12:45
  • 628

Нардепи запропонували повернути державне регулювання цін на продукти харчування, яке скасували у 2017 році, та встановити граничну націнку у межах 5-15% від ціни виробника

Відповідна ініціатива є у законопроекті № 6374 про внесення змін до закону «Про ціни та ціноутворення» щодо відновлення державного регулювання цін на соціально значущі продукти харчування, який зареєстровали у Верховній Раді 2 грудня.

Як передає Цензор.НЕТ із посиланням на Інтерфакс-Україна, ініціювали документ, зокрема, нардепи Олександр Гайду, Дмитро Соломчук, Микола Задорожній, Валерій Зуб, Леся Забуранна, Владлен Неклюдов, Олександр Качура та Володимир Крейденко (усі — «Слуга народу»), Геннадій Вацак (депутатська група «Довіра») та Сергій Мінько («За майбутнє»).

Відповідно до документа, держрегулювання цін на «соціальні» продукти харчування відбувається через встановлення граничної торгової надбавки (націнки), яка може бути не менше ніж 5% і не більше ніж 15% від ціни у їхнього виробника.

Перелік продуктів харчування, які мають суттєву соціальну значущість, встановлює Кабінет Міністрів. Згідно із законопроектом, уряд буде зобов'язаний запровадити держрегулювання цін на крупу гречану, цукор-пісок, борошно пшеничне вищого ґатунку, вермішель із борошна вищого ґатунку пшениці, молоко пастеризоване жирністю 2,5%, хліб житньо-пшеничний, батон із пшеничного борошна, яйця курячі категорії С1, тушку курячу, воду мінеральну негазовану, масло вершкове жирністю 72,5% та олію соняшникову.

Реалізація норм цього законопроекту відновить державне регулювання цін на соціально значущі продукти харчування, що важливо для незахищених верств населення.

У пояснювальній записці до документа нардепи нагадують, що 1 липня 2017 року було скасовано держурегулювання цін на продовольчі товари та послуги на ринках, тому, за їхніми даними, відбулося зростання цін на продукти харчування.

Парламентарі також посилаються на досвід країн ЄС, де, згідно з іхньою інформацією, державному контролю підлягає переважна частина продукції аграрного сектору — 88−97%. Автори документа зазначають, що в Євросоюзі насамперед здійснюється нагляд за цінами на продукцію землеробства (пшениця, ячмінь, жито, кукурудза, ріпак, соняшник), а також на велику рогату худобу, молоко, цукор, оливкову олію.

Читайте також: Рада ухвалила держбюджет на наступний рік

Схожі новини