Передплата 2024 ВЗ

Авторка бестселерів вибачилася перед чоловіком, який був звинувачений у її зґвалтуванні та відсидів у в'язниці 16 років

  • 01.12.2021, 20:35
  • 1 033

Відома американська письменниця 58-річна Еліс Сіболд публічно вибачилася перед 61-річним Ентоні Бродуотером

Чоловік був засуджений за її зґвалтування у 1981 році та відсидів 16 років у в'язниці, а наприкінці листопада 2021 року був виправданий.

«По-перше, я хочу сказати, що мені щиро шкода Ентоні Бродуотера, і я глибоко шкодую про те, через що вам довелося пройти. Мені найбільше шкода того, що життя, яке ви могли вести, було несправедливо вкрадене у вас, і я знаю, що жодні вибачення не можуть змінити те, що з вами сталося, і ніколи не змінить… З багатьох речей, які я бажаю вам, найбільше сподіваюся, що вам і вашій родині буде надано час і усамітнення для зцілення. Тому, будучи травмованою 18-річною жертвою зґвалтування, я вирішила довіритися американській правовій системі. Моєю метою в 1982 році було домогтися правосуддя, а не увічнити несправедливість», — написала Сіболд на блог-платформі Medium.

Сіболд пише, що вона шкодує про свою мимовільну роль «у системі, яка відправила невинну людину до в'язниці», а реального злочинця залишила на волі.

Еліс Сіболд народилася 6 вересня 1963 року в Медісоні (штат Вісконсін, США) і з дитинства мріяла стати відомою письменницею. Сіболд є автором трьох книг, різною мірою заснованих на подіях її життя.

Першою книгою Сіболд стали мемуари «Щаслива» (1999), в яких вона спробувала розповісти про те, що сталося з нею в юні роки, коли вона вступила до Сіракузького університету. Будучи молодою студенткою, 8 травня 1981 року Сіболд, за її словами, зазнала нападу ґвалтівника. Назвою мемуарів («Щаслива») Сіболд зобов'язана офіцеру поліції, який розслідував її справу: він сказав їй, що попередня жертва ґвалтівника загинула від завданих їй пошкоджень, і Еліс просто «пощастило». 5 жовтня 1981 року, йдучи вулицею біля Сіракузького університетського містечка, Сіболд «впізнала» свого ґвалтівника, повідомила поліцію і дала проти нього свідчення в суді.

У 2002 році в США було опубліковано перший художній роман Еліс Сіболд під назвою «Милі кістки». Книга, що стала однією з найпопулярніших книг того року, як серед читачів, так і серед критики, розповідала про маленьку дівчинку, яку зґвалтував та вбив сусід-маніяк. Після смерті вона спостерігає за тим, що відбувається серед її близьких і знайомих під впливом її загибелі. За визнанням самої Сіболд, роботу над книгою вона почала задовго до того драматичного випадку в Сіракузах, тож письменниця відкидала всі припущення про те, що в основі роману лежать її власні переживання.

Третій її роман «Майже місяць» було опубліковано 2007 року. І знову Сіболд пише про сімейну драму: героїня вбиває свою літню божевільну матір, заручається підтримкою колишнього чоловіка, вступає у зв'язок із сином кращої подруги, ховаючись від поліції. Оповідання пронизане спогадами головної героїні про дитинство та її непрості стосунки з матір'ю.

У 2021 році суд ухвалив, що Ентоні Бродуотер, засуджений за зґвалтування Сіболд у 1981 році і вийшов з місць ув'язнення через 16 років, був повністю виправданий через 40 років. Причиною поновлення розслідування давно закритої справи стало звернення Тіма Муччіанте — продюсера, який займався екранізацією мемуарів «Щаслива», в яких він виявив безліч нестиковок. Хто був справжнім ґвалтівником, і чи було зґвалтування взагалі, досі не відомо.

Читайте також: Кредобанк підтримав реалізацію соціального проєкту з навчання вчителів інфогігієні «Як не стати овочем»

Схожі новини