Передплата 2024 ВЗ

Найбільш заразний варіант “Дельти” вже в Україні

  • 24.11.2021, 19:15
  • 780

Учені Інституту молекулярної біології і генетики у зразках з різних регіонів України виявили найбільш заразний варіант штаму "Дельта" - Дельта AY.4

В Україні дедалі частіше виявляють саме штам "Дельта". Фото умовне з відкритих джерел
В Україні дедалі частіше виявляють саме штам "Дельта". Фото умовне з відкритих джерел

«Науковці ІМБГ виявили Дельта AY.4 штам у 8 досліджуваних зразках. Найбільше уражена ним, судячи з вибірки, Волинь: у третині досліджуваних зразків з цієї області детектовано Дельта AY.4 штам. Дельта AY.4 штам виявлено також у 2 зразках із Львівщини, по 1 зразку — з Одеси, Дніпра та Херсонської області», — йдеться у повідомленні Інституту молекулярної біології та генетики.

Загалом науковці отримали від Центру громадського здоров’я 75 зразків, які взяли у заражених наприкінці жовтня у восьми регіонах України: Харків — 8 зразків, Херсон — 10, Київ — 9, Львів — 9, Ужгород — 10, Одеса — 10, Дніпро — 10, Луцьк — 9.

У всіх виявили штам «Дельта».

«Крайні дослідження, як і попередні, які зробили в ІМБГ на початку листопада, свідчать: переважає „материнський“ штам Дельта, т.зв. індійський (B.1.617.2) — його виявили у 60% зразків. У решті зразків було 9 різних варіантів цього штаму», — повідомили в інституті.

Учені зазначили що у Дніпрі вперше в Україні зафіксували появу штаму Дельта AY.4. Цей варіант Дельти, який уперше виявили у Великій Британії влітку 2021 року, британські вчені вважають найбільш збудливим з усіх варіантів вірусу SARS-CoV-2.

«Важливо наголосити: і сам індійський „материнський“ штам, і його мутовані варіанти мають дуже високий рівень контагіозності у порівнянні з уханським штамом SARS-CoV-2, що поширивсяу грудні 2019 р. з Китаю, та британським Альфа, який спричинив попередню хвилю захворювання в Україні і у світі. Про це свідчать і дані міжнародної наукової бази даних GISAID, згідно з якими зараз різноманітні варіанти штаму Дельта знайдені у більш як 97% зразків, секвенованих у світі. Це безпрецедентно, адже досі жоден штам ковіду не мав такого тотального домінування на планеті», — прокоментували в Інституті .

Читайте також: На заході України виявили новий підтип штаму «Дельта»

Схожі новини