Передплата 2024 «Добрий господар»

«Купувати вугілля з Росії на сьомому році війни – це величезний сором», - народна депутатка

  • 16.11.2021, 21:17
  • 683

Сюмар вважає, що енергетична криза в Україні зумовлена в першу чергу неадекватними діями влади

«Купувати вугілля з Росії на сьомому році війни – це величезний сором», - народна депутатка
«Купувати вугілля з Росії на сьомому році війни – це величезний сором», - народна депутатка

Про це в ефірі телеканалу «Прямий» заявила народна депутатка з фракції «Європейська Солідарність» Вікторія Сюмар.

«Я думаю, що це достатньо комплексна криза, яка в першу чергу зумовлена неадекватними діями влади, для якої зима почалася випадково. На рахунку Нафтогазу на початку року була дуже велика сума грошей, понад 2 млрд доларів США. Ці гроші ще наша команда забезпечила через Стокгольмський арбітраж, які надійшли на ці рахунки від російського Газпрому. Вперше в історії у росіян відсудили таку велику кількість грошей. І їх треба було пустити очевидно на енергоефективність, енергозбереження і, звичайно, на закупівлю газу. Газ тоді коштував 100−150, максимум 200 дол. І його було багато», — нагадала Сюмар.

«Це було б логічно, але з Нафтогазу його забрали куди? Всі розуміють, куди в нас гроші з країни вимітаються зараз — на «велике будівництво», «велике крадівництво». Таким чином в українські унікальні, величезні газові сховища можна було закачати дуже велику кількість газу, потім його продавати і бути в принципі «на коні», — наголошує Сюмар.

«З вугіллям ситуація взагалі катастрофічна. І ця катастрофа з 2019 року наростає. Чому? Тому що ми все менше і менше видобуваємо власного вугілля. Це взагалі проблема номер один, що гроші нібито виділяються на державну підтримку шахтарям, близько 5 млрд грн щороку, але при цьому видобуток вугілля падає», — констатує Сюмар.

«Не було забезпечено того, що ми називаємо диверсифікацією поставок вугілля, тому що продовжувати купувати вугілля з РФ на сьомому році війни — це величезний сором. Це однозначно корупційна схема. Якщо вже так, даруйте, навіть чітке і зрозуміле всім фінансування агресора, я думаю, як би там це у кримінальному кодексі не визначали», — зауважує народна депутатка.

«Продовжуючи платити мільярди американських доларів Росії, ми ставимо себе ще й в політичну залежність від РФ, бо для росіян газ і енергетика це не тільки про гроші, це про геополітику. В такий спосіб Кремль посилює свої політичні впливи на ті країни, яким вони поставляють енергоносії. Я боюся, що це буде дуже серйозно проявлятися якраз цієї зими», — прогнозує Вікторія Сюмар.

Схожі новини