Передплата 2024 ВЗ

До кінця року пенсіонери отримають доплати: перелік категорій

  • 15.11.2021, 11:30
  • 962

До кінця року пенсійні виплати підвищать ще двом категоріям пенсіонерів

Про це заявила міністр соціальної політики Марина Лазебна в інтерв’ю виданню «Факти».

«До кінця цього року підвищення отримають ще дві групи пенсіонерів. По-перше, це пенсіонери з найменшими пенсіями, які мають маленький страховий стаж — з 1 грудня збільшаться мінімальні пенсії через підвищення прожиткового мінімуму. Також відповідно будуть перераховані надбавки та підвищення до пенсії, які визначають на основі прожиткового мінімуму, та надбавка за понаднормовий стаж», — розповіла Лазебна.

Друга група, за її словами — це пенсіонери за 65 років, у яких є страховий стаж понад 30 років у жінок та понад 35 років у чоловіків.

«З 1 грудня мінімальна пенсійна виплата для них зросте з 2400 гривень до 2600 гривень внаслідок підвищення мінімальної заробітної плати», — уточнила міністр.

Також вона розповіла, що на наступний рік у міністерстві склали календар підвищення пенсій, який вміщує 12 етапів адресного підвищення пенсій для різних категорій пенсіонерів.

«Один з етапів — це індексація пенсій в березні. Сподіваюся, що народні депутати до цього часу ухвалять у другому читанні наш законопроєкт, який забезпечить індексацію всіх пенсій. Тоді буде можливо виправити несправедливість, яка виникла, коли під час реформи 2017 року з механізму індексації зникли пенсії державних службовців, науковців, журналістів, військових», — зауважила міністр.

Також із жовтня наступного року розширять лінійку вікових доплат до пенсії літнім людям на категорію пенсіонерів від 70 до 75 років.

Лазебна зауважила, що мінімальна пенсійна виплата для людей за 70 років зі стажем 30/35 років буде 3000 гривень.

Також у календарі підвищення на наступний рік є етапи підвищення пенсій ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС.

«Тобто, програма підвищення пенсій на наступний рік комплексна (ми намагалися охопити всіх), адресна (адже ми враховували потреби кожної конкретної групи пенсіонерів) і системна (оскільки вона є послідовним продовженням програм цього й минулого років», — підкреслила Лазебна.

Читайте також: «Середня зарплата лікаря — 10 тисяч, медсестри — 8 тисяч, нянечки — 6−7 тисяч. Нема антиковідних препаратів, бракує кисню і ліжок. В Україні заощаджують на житті людей!»

Схожі новини