Передплата 2024 «Добра кухня»

«Середня зарплата лікаря – 10 тисяч, медсестри – 8 тисяч, нянечки – 6-7 тисяч. Нема антиковідних препаратів, бракує кисню і ліжок. В Україні заощаджують на житті людей!»

З робочим візитом у Львові побувала лідерка ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко

Юлія Тимошенко
Юлія Тимошенко

Катастрофічна ситуація із пандемією коронавірусу та енергетична криза в Україні — ось болючі теми, які були у фокусі робочого візиту до Львова лідерки ВО «Батьківщина» Юлії Тимошенко. Разом із нею у місті Лева працювала команда з нардепів-однопартійців: Сергій Соболєв, Сергій Власенко, Іван Крулько та Михайло Цимбалюк, який також є головою ЛОО ВО «Батьківщина».

Львівщина — вже одинадцята область України, яку відвідує Юлія Тимошенко. Вона з командою вже об'їздила десятки лікарень у країні. Робочий графік у Львові був надзвичайно насиченим: нардепка побувала у Львівській обласній інфекційній лікарні, зустрілася з головними лікарями «ковідних» львівських лікарень, які розповіли про проблеми медзакладів, провела пресконференцію.

«Ситуація в Україні щодо охорони здоров'я просто трагічна, — розповіла Юлія Тимошенко під час пресконференції. — У «ковідних» медзакладах бракує препаратів, кисню та ліжок. У Львові хоча б резервуари для кисню є. Але кисню все одно не вистачає. А по країні є лікарні, де нічого немає. Там важкі хворі приречені. У країні не існує жодної системної програми, яка би забезпечила лікарні киснем. Усі лікарні повинні мати дизельні генератори — на випадок віялових відключень електрики. Друге — бракує противірусних препаратів. У Львові в інфекційній лікарні запас ремдисивіру — на одну добу. Але ж можна закупити з держбюджету потрібний запас ліків. Для бюджету — це копійки. МОЗ не забезпечило кисню і противірусних препаратів. Тому в нас така смертність. Заощаджують на житті людей!

Третє — медики не отримують 300% доплати, які їм обіцяли. Сьогодні платять медикам за залишковим принципом. Середня зарплата лікаря — 10 тисяч, медсестри — 8 тисяч, нянечки — 6−7 тисяч. І це в середньому, бо є ще менші зарплати! Медики десятками тисяч виїжджають на роботу за кордон. За останніми даними, у Львівській обласній інфекційній лікарні усього є 230 ліжок для ковідних хворих, а самих хворих — 232.

На наступний рік у бюджеті взагалі не затвердили видатки на лікування ковіду. Невже з 1 січня в нас вже не буде хворих на коронавірус? Я говорю не про політику, а про виживання нації. У проєкті держбюджету не вистачає щонайменше 112 мільярдів гривень на медицину. Водночас 120 мільярдів виділяється на будівництво великих інфраструктурних об'єктів. З «відкатами» 40%. Це такий рівень корупції. Треба ці 120 млрд перенести на охорону здоров"я. Тоді хоч люди виживуть. Ми будемо у Верховній Раді ще раз і ще раз піднімати це питання.

Наступне питання, пов'язане із життям країни, — енергетичні проблеми. Днями я проводила нараду із колишніми українськими міністрами енергетики. Це професіонали у своїй галузі. Річ у тому, що для України не існує світової енергетичної кризи. Бо Україна єдина на європейському континенті країна, яка має природні підземні газові сховища. Ми можемо закачати туди 38 мільярдів кубів газу. Така кількість достатня, аби країна рік жила і ні в кого нічого не купувала. Можна було влітку закачати весь потрібний обсяг газу, коли він був у шість разів дешевший, ніж на ринку. Плюс є ще наш газ, собівартість якого — одна гривня за куб. А у нас закачали лише 10 млрд кубів і з них 4,7 — це буферний газ, який викачати не можна. Хто за це відповість? Країну залишили на зиму практично без запасів газу. А тепер щоб покрити цей дефіцит газу, цю різницю будуть доплачувати з державного бюджету — НАК «Нафтогазу» і тим, хто спекулює газом. А держбюджет — це освіта, охорона здоров'я, пенсії, зарплати… Тобто влада виймає у людей з однієї кишені гроші і віддає їх як компенсацію цим же людям. У Львівській інфекційній лікарні нам сказали, що купують газ за 16 грн за куб. Наші підприємці сьогодні купують газ по 35−40 грн за куб. І сотні підприємств закриваються…".

За словами Юлії Тимошенко, подібна ситуація — із вугіллям та електрикою. В Україні є і власне виробництво електроенергії, і власне вугілля. Але усе це не задіяне в опалювальний період. Натомість Україна закуповує електрику в Білорусі, а це означає — в країни-агресора.

«Як вийти з цієї ситуації? — наголосила лідерка „Батьківщини“. — Я публічно порадила президенту, прем'єру, уряду — зібрати антикризову раду з енергетики. Треба негайно створити енергетичний баланс країни. Команда „Батьківщини“ клопотатиме у Верховній Раді, аби винні у зриві опалювального сезону були притягнуті до відповідальності. Така ситуація є наслідком некомпетентності влади. Такого хаосу в країні я ще не бачила. Україна живе за забаганками невеличкої групи людей, яка нею керує».

Схожі новини