Передплата 2024 «Добра кухня»

«Не добрий день для незалежних медіа»: чому так вважає посол Британії

  • 09.11.2021, 16:22
  • 561

Так Сіммонс прокоментувала новину про закриття газети KyivPost

Посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс вважає новину про закриття англомовної газети KyivPost недоброю для незалежних медіа.

«Здивована раптовим рішенням закрити газету KyivPost, що була прикладом незалежної журналістики впродовж 25 років і відігравала важливу роль у підтримці реформ і демократії в Україні. Не добрий день для незалежних медіа. Сподіваюся, видання скоро повернеться», — написала Сіммонс у Twitter, передає Прямий.

Як відомо, 8 листопада співробітників редакції українського англомовного видання KyivPost звільнили. Ексзаступниця головного редактора видання Ольга Руденко повідомила про те, що видання після 26 років припинило існування.

Головна редакторка «Української правда» Севгіль Мусаєва також відзначила, що видання писало про корупцію у владі: «Джерело, яке писало про вагнергейт, офшорний скандал, антикорупційні органи та реформи загалом. Комусь це напевне не дуже подобалось. І власнику це дали зрозуміти.».

«Київ Пост закрили через тиск президента Зеленського. Представників його влади. Англомовна газета сприймалась дуже чутливо, адже багато західних посольств та представників провідних та вільних країн дізнавалися новини про Україну саме від Kyiv Post «, — написав у Facebook журналіст-розслідувач Михайло Ткач.

Редакція підготувала заяву, у якій йдеться про втручання власника у редакційну політику.

«Ми запропонували йому продати газету або передати торговельну марку Kyiv Post до рук редакції. Він не погодився. Ми закликаємо наших читачів, рекламодавців, бізнесменів, дипломатів, міжнародні організації та всіх, хто обстоює принципи незалежної журналістики, підтримати нас», — йдеться в спільній заяві.

Експерти наголошують, що закриття видання KyivPost, як і передача акцій телеканалів «Прямий» і «5 канал» Петром Порошенком журналістському холдингу «Вільні медіа» — це ознаки посилення цензури в України. Однак на відміну від KyivPost у випадку з телеканалами ексвласник передав медіа в управління авторитетним журналістам та редакційним колективам, щоб унеможливити цензуру і тиск з боку Офісу президента.

«Бажання влади дотягнутися своїми руками до медіа, ну щоб вони відчули що це вже практично неможливо. Тому що дотягнутися до журналістів, ну це хіба що за горло брати. Ми цього на жаль також свідками були, як це було з Георгієм Гонгадзе», — говорить народна депутатка, колишня журналістка Вікторія Сюмар.

«Але думаю, цього вже більше в Україні не повториться. Тобто „Прямий“ і „5 канал“ у такий спосіб дійсно захищають свою редакційну незалежність», — наголосила Сюмар.

Народний депутат Володимир Арєв підкреслив, що вони хочуть допомогти захистити журналістам свою редакційну незалежність.

«Зараз ми розробляємо і ще узгодимо і підпишемо найближчим часом чітко розписану угоду про невтручання і наші принципи взаємодії. Це буде відкрито. Ці принципи будуть опубліковані на сайтах каналів. Щоб ніхто навіть і не думав, що ми якось намагаємося як політики втручатися», — заявив Ар’єв.

Петро Порошенко у своєму відеозверненні заявив, що вільні ЗМІ — це важливий інститут у кожній демократичній державі, а прагнення Зеленського взяти під контроль усі медіа в країні — шлях до диктатури.

За його словами, Зеленський застосовує таку ж технологію, як Путін в Росії на початку нульових: «Прикрившись нібито боротьбою з олігархами, той взяв під контроль телеканали, придушив свободу слова, знищив політичну конкуренцію і побудував диктатуру. Володимир Олександрович хоче стати як Володимир Володимирович. Але, як казав Леонід Данилович, Україна — не Росія».

«Днями через атаку на свободу слова, яка є справжньою мішенню закону про олігархів, я вимушений був прийняти рішення про продаж акцій каналів журналістам: теперішнім і колишнім, які працювали на «Прямому» і, звичайно, на 5-му каналі, який боровся з цензурою ще в часи Помаранчевої революції й Революції Гідності. Частина цих журналістів — народні депутати. Згідно з законом, свої пакети вони передали в управління телеканалам, які об’єдналися у холдинг із символічною назвою «Вільні медіа», — повідомив Петро Порошенко.

«Україна — це Європа. І вільні ЗМІ — це важливий інститут у кожній демократичній державі. Ми не дамо знищити завоюванні Революції Гідності. Ми не дозволимо збудувати в Україні диктатуру, подібну до режиму Путіна чи Лукашенка», — резюмує Порошенко.

Читайте також: Як би виглядали новини, якби президентом був не Зеленський, а Порошенко?

Схожі новини