Передплата 2024 «Добрий господар»

У Жидачеві з'явився "Тарасів дуб"

Його посадили у пам'ять про Героя України, воїна-журналіста Тараса Матвіїва

У Жидачеві з'явився "Тарасів дуб"
У Жидачеві з'явився "Тарасів дуб"

Алея Героїв у місті паперовиків Жидачеві поповнилася ще одним Деревом пам'яті — саджанцем рідкісного, південнокорейського зубчастого дуба, який у ботанічних енциклопедіях позначений як Quercus dentata «Carl Ferris Miller». Так земляки вшанували пам'ять про загиблого торік на Донбасі офіцера 24-ї окремої мотопіхотної бригади ім. Короля Данила, журналіста за фахом, громадського активіста, волонтера Тараса Матвіїва. Він поліг у зоні бойових дій від вибуху ворожої міни після того, як переніс у безпечне місце двох поранених побратимів…

Садили іменний дуб Тараса Матвіїва його рідні, друзі, військові, представники влади.
Садили іменний дуб Тараса Матвіїва його рідні, друзі, військові, представники влади.

Разом із матір'ю воїна, Валентиною Павлівною, дерево садили його друзі, військові, представники місцевої влади. Біля «Тарасового дуба» встановили табличку зі словами Героя, які він колись пророчо записав у своєму щоденнику: «З нас виросте щось міцне і горде. Не абияке сухотрав'я».

«Тарасів дуб» заввишки три з половиною метри, йому сім років. А виростила це дерево у своєму дендрарії-розсаднику родина фермерів Бережнюків зі села Заболотівців, яке входить до Жидачівської об'єднаної територіальної громади.

— Це вже не перше дерево добродіїв Бережнюків на нашій Алеї Героїв, — розповів кореспонденту «Високого Замку» радник міського голови Жидачева Ярослав Гаврильчук. — Є там тис Бориса Возницького (колись академік власноруч його посадив). Інший Герой України — колишній ректор Університету Франка, батько відомого співака Іван Вакарчук, посадив тут калину.

У пам'ять про Героїв Небесної Сотні посаджено 100 дерев ялівцю. Дружина жителя Ходорова Романа Точина, якого на Майдані вбив снайпер, посадила на цій Алеї клен. Є дерево і у пам'ять про загиблого під час російсько-української війни вихідця зі села Іванівців Мар'яна Козака. А тепер про ще одного героя, жидачівця Тараса Матвіїва, нагадуватиме його іменний дуб…

Кілька слів про це унікальне дерево. Своєю появою на світ воно зобов'язане родині бельгійців Бердерів. Насіння для майбутньої селекції вони взяли у південнокорейському дендрарії, засновником якого був американець Карл Ферріс Міллер. На його честь і назвали цей вид дуба.

Як стверджують науковці, росте дерево повільно, але виростає кремезним — до 15 метрів у висоту і близько 10−15 метрів у ширину.

У дорослому віці його крона набирає овальної або круглої форми. Має велике листя, найбільше серед усіх дубів-родичів. У кінці квітня — на початку травня зацвітає дуже виразними квітами золотисто-жовтого кольору. Листя восени стає жовто-коричневим і не опадає протягом усієї зими. Восени з'являються на цьому дереві гарні грона жолудів, які можна смакувати не тільки птахам і білкам, а й людям.

У ці тижні за «Тарасовим дубом» буде посилений догляд — треба, щоб дерево прижилося на новому місці. Його регулярно підливатимуть і підживлятимуть. Фермери Бережнюки нададуть спеціальні розчини.

Можна не сумніватися: найчастіше провідуватимуть іменний дуб сина його батьки…

Читайте також: Воїн Тарас і кіт його Марс

Схожі новини