Передплата 2024 ВЗ

Відомо, як в Україні спростять вакцинацію

  • 13.10.2021, 16:10
  • 580

Міністерство охорони здоров’я збирається спростити доступ до вакцинації

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

У МОЗ хочуть дозволити медсестрам та медбратам в окремих випадках робити щеплення без лікаря.

Про це йдеться на сайті міністерства, передає «Прямий».

За інформацією МОЗ, в Україні планують дозволити медичним працівникам, які мають освітній ступінь фахового молодшого бакалавра за спеціальністю «Медсестринство», в окремих випадках робити щеплення без лікаря.

У відомстві вказують, що фахівці підготували зміни до наказу міністерства від 16 вересня 2011 року № 595 «Положення про організацію і проведення профілактичних щеплень».

Наразі ці зміни оприлюднили для громадського обговорення.

«Запропоновані зміни нададуть можливість медичній сестрі чи брату робити профілактичні щеплення без лікаря, що особливо актуально в період пандемії COVID-19 та активізації інших гострих респіраторних інфекцій, зокрема, грипу, коли завантаженість медичного персоналу дуже висока, покращать доступність до захисту від вакциноконтрольованих інфекцій», — йдеться у поясненні.

Щеплення без лікаря є стандартною медичною практикою у багатьох країнах світу, зокрема, у США, Великій Британії, Швейцарії, Франції, Ізраїлі.

Водночас у цих та інших країнах право здійснювати вакцинацію можуть не тільки медичні сестри та брати, але й фармацевти, а, наприклад, в Австрії та Бельгії до щеплень залучають медичних студентів.

«До здійснення щеплень в Україні будуть допущені медсестри та медбрати, які відбудуть спеціальну підготовку з організації й техніки щеплень, а також навчання з надання невідкладної допомоги у випадку невідкладних серйозних реакцій на вакцину (тяжка алергічна реакція, втрата свідомості тощо)», — пояснюють у міністерстві.

Також передбачено, що медик матиме право вибору: погодитися на консультування та вакцинацію без лікаря чи звернутися за консультацією до лікаря перед вакцинацією.

Окрім того, визначено перелік станів та ситуацій, при яких висновок лікаря про вакцинацію є обов’язковим.

Читайте також: Нацполіція через планшети буде стежити за дотриманням умов карантину

Схожі новини