Передплата 2024 ВЗ

У двох містах України з'являться камери для фіксації порушень карантину

  • 12.10.2021, 17:40
  • 514

В Україні в листопаді у двох найбільших містах запрацюють відеокамери для контролю за дотриманням маскового режиму та соціальної дистанції

Фото із соцмереж
Фото із соцмереж

Як пише УП, перші такі камери у межах пілотного проєкту з'являться у Києві та в Харкові (або в Дніпрі).

Про це заявив головний санітарний лікар, заступник міністра охорони здоров'я Ігор Кузін у коментарі ТСН.ua

«Завдяки встановленню відеокамер буде відбуватися деперсоналізована оцінка умовного відсотку дотримання протиепідеміологічних норм. Тобто, в автоматичному режимі зчитується кількість людей, які проходять вздовж камери або зони її дії, і скільки з них у масках, скільки дотримуються дистанції. Зараз вже розроблені повні комплекти документів для проведення біоетичної експертизи та встановлення таких камер. „Пілот“ планується зробити в двох великих містах — Київ і в Харкові, або Дніпрі. Ми очікуємо, що цей пілот буде запущений не раніше, аніж 1 листопада цього року. І перші результати вже зможемо отримати через два тижні», — сказав Кузін.

Кузін зазначив, що пілотне дослідження ініціювало ВООЗ і підтримало МОЗ.

Головний санлікар наголосив, що система не буде ідентифікувати людей, зберігати персональні чи конфіденційні дані, навіть плівку з записом не зберігатимуть.

«Ця система і це програмне забезпечення дозволяє нам в автоматичному режимі показувати дотримання чи недотримання протиепідеміологічних вимог», — висловився Ігор Кузін.

На уточнювальне запитання, яке покарання передбачене для порушників, Кузін відповів:

«М'яко кажучи, це пілот із відстеження дотримання загального відсотку протиепідеміологічних вимог».

«Але, водночас, для людей, які порушують протиепідеміологічні вимоги, діє відповідна стаття в адміністративному кодексі Україні і передбачене покарання, зокрема, за відсутність масок у закритому приміщенні», — додав він.

Читайте також: У ресторан, супермаркет чи торговий центр без паспорта вакцинації — зась!

Схожі новини