Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Розгул корупції - ключова проблема України, - ЄС

  • 24.09.2021, 13:15
  • 475

Підтримка, яку направив Європейський Союз Україні для боротьби з корупцією, не мала очікуваних результатів – як і раніше, масштабне хабарництво серед чиновників залишається ключовою проблемою держави

Про це йдеться у звіті Європейської аудиторської палати (ECA).

«Понад 20 років ЄС підтримує Україну в її програмі реформ. Боротьба з корупцією, яка є серйозною перешкодою на шляху розвитку країни і суперечить цінностям ЄС, є невід’ємною частиною цього. ЄС намагається вирішити проблему корупції в Україні як пріоритетну проблему, він спрямовує кошти і зусилля через різні сектори, від конкурентного середовища до судової системи і громадянського суспільства. Однак, на думку аудиторів, підтримка і вжиті заходи не мали очікуваних результатів», — йдеться у звіті.

Як зазначено у документі, корупція в Україні перешкоджає конкуренції та зростанню, а також завдає шкоди демократичному процесу. У результаті корупції губляться десятки мільярдів євро.

У звіті також йдеться про те, що у Євросоюзі давно знають про зв’язок між олігархами, чиновниками, політиками, судовими органами та державними підприємствами. Однак Європа не змогла розробити реальної стратегії боротьби з великою корупцією.

«Наприклад, незаконні фінансові потоки, зокрема, й відмивання грошей, розглядаються тільки на периферії. Однак, ЄС підтримав багато антикорупційних реформ і заходи в Україні. У більшості випадків ступінь підтримки залежить від виконуваних умов. Але комісія часто занадто слабо інтерпретувала такі вимоги, що призводило до надмірно позитивних оцінок. Як приклад аудитори наводять безвізовий режим. Робота цієї системи не переглядалася, хоча дві з трьох умов підтримки ЄС не були виконані», — наголошується у документі.

Окрім цього, у що Європейській аудиторській палаті переконані, що, попри європейську підтримку, олігархи та корисливі інтереси продовжують підривати верховенство закону в Україні й загрожувати розвитку країни.

«Україні потрібна цілеспрямована та ефективна стратегія для боротьби з владою олігархів і зменшенням захоплення держави. ЄС може зіграти більш значну роль, ніж це було досі», — заявив відповідальний за звіт член Європейської Аудиторської палати Юхан Партс.

Читайте також: Закон «про олігархів»: буде переголосування

Схожі новини