Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Застрелив свого бійця і отримав п'ять років в'язниці: вирок суду

  • 02.09.2021, 17:15
  • 702

Майор застрелив свого бійця через відео в соцмережі. За це суд у Донецькій області засудив його до п'яти років позбавлення волі

Вбивство сталося навесні 2017 року у прифронтовій Авдіївці після того, як солдат виклав відео, де в кадрі було місце розташування його підрозділу, повідомляє ВВС.

Обвинувачений стверджував, що не пам'ятає момент пострілу. Дві експертизи не дали однозначної відповіді на запитання про психологічний стан майора в момент пострілу. Суд визнав, що Винник все ж був здатен контролювати свої дії.

Згідно з вироком Красноармійського суду Донецької області від 27 серпня цього року, в березні 2017-го солдати частини Збройних сил № 0849, що дислокується у прифронтовій Авдіївці, виїхали на стрільби.

22-річний Олег Томашук (імен загиблого солдата й засудженого офіцера немає у вироку, розміщеному в Єдиному реєстрі судових рішень, однак їх називали під час судових засідань та оприлюднило видання «Судовий репортер» — Ред.) почав знімати відео на телефон. У кадр потрапили кілька його товаришів по службі, а також позиції української армії на території одного з покинутих підприємств Авдіївки. Пізніше Томашук виклав відзняті фото й відео у свій Instagram (на цей час недоступний).

Згідно з текстом вироку, ввечері 20 березня 2017 року хтось, ймовірно, з прибічників самопроголошених республік Донбасу, виклав ці матеріали на Youtube і назвав їх «Украинский боец-инстаблогер раскрыл положение секретных позиций ВСУ». Відео супроводжувалося коментарем про те, що фото і відео нібито містять точні геотеги розташування солдатів в Авдіївці.

На момент загибелі Олегу Томашука було 22 роки. Наразі його Instagram-аккаунт недоступний для сторонніх користувачів.

Фото: ВВС
Фото: ВВС

Вже за пару годин начальнику відділення зв'язку військової частини майору Віталію Виннику зателефонував помічник начальника штабу та «нецензурно вилаяв» за те, що бійці виклали в інтернет відео із зображенням командного пункту, й це вже активно обговорює в соцмережах противник.

Тоді, згадують свідки, повідомлення та дзвінки з «подякою за здачу позицій» отримував і сам Томашук. Майор Винник наказав бійцям вишикуватись перед його кімнатою, а потім вийти зі строю тим воякам, що їхали в УАЗі на відео.

Бійці зайшли до кімнати Винника. Там він увімкнув їм на телефоні відео, що вже поширили російські ЗМІ й жваво коментували користувачі та читачі, й запитав у Томашука, чи зрозумів він, що накоїв.

Згідно з показами одного свідка, Томашук приблизно хвилину намагався переконати майора, що нічого жахливого не сталося, що жодної надсекретної інформації на відео немає.

Цей же свідок заявив, що солдати часто виходили у місто, тому всі мешканці Авдіївки чудово знали, де саме вони дислокувалися. «[Солдатам] неодноразово доводили до відома накази про заборону використання мобільного зв'язку, мобільних телефонів та інтернету … [Томашук] порушив цей наказ … Раніше також траплялися аналогічні ситуації, і винних військовослужбовців карали доганою й позбавленням 10% премії», — переповідає вирок його свідчення.

Читайте також: «План Б»

Схожі новини