Передплата 2024 ВЗ

Як підготувати дитину до нового навчального року – психолог

  • 16.08.2021, 19:15
  • 960

Навчальний рік розпочнеться вже зовсім скоро. Зміна режиму дня, повернення до домашніх завдань і ранні підйоми – усе це впливає на дитину

Практичний психолог Леся Матвеєва в коментарі 5.UA розповіла, як батьки можуть допомогти своїй дитині увійти в навчальний процес і адаптуватися до нових умов після тривалого відпочинку. Ці поради стануть в нагоді і тим, хто вперше веде дитину до школи чи дитячого садочка.

«Літо — це маленьке життя»

Для дітей ця фраза особливо актуальна, адже вони сприймають час по-іншому. Для другокласника три місяці за внутрішнім відчуттям — це як рік для його батьків. Причому рік насичений подіями і враженнями. Тому наберіться терпіння і не дивуйтеся, що дитина забула, як звати вчительку або як збирати портфель.

Знайдіть час і в спокійній атмосфері проговоріть усі нюанси: режим дня, шкільний розклад, послідовність дій вранці і ввечері. Головне завдання — знизити стрес, і зробити перехід в новий графік максимально комфортним і передбачуваним.

Нарощуйте навантаження поступово

Не поспішайте одразу записувати дитину на гуртки і додаткові заняття. Якщо є можливість, варто почекати. Ранні підйоми і уроки — уже навантаження для дитячого організму. Через 2−3 тижні (в ідеалі — 21 день) дитина втягнеться і адаптується до нових умов, тоді можна відновити курси.

Будьте уважні до дитини

Забезпечте повноцінне харчування, прогулянки на свіжому повітрі і, що дуже важливо, фізичну активність, особливо в перші тижні. Усі ці фактори допоможуть організму протистояти негативному впливу емоційного потрясіння. Допоможіть дитині знайти спосіб для розрядки, навчіть знімати стрес. Комусь допомагає ранкова зарядка і пробіжка, комусь басейн. Орієнтуйтеся на інтерес і комфорт дитини.

Розставте пріоритети

Не чекайте, що дитина одразу зможе встигати все у навчанні, за дві секунди впоратися з домашнім завданням і робити все ідеально. Будьте готові до накладок. Привчайте вчасно просити про допомогу, визначати першочергові завдання і жертвувати менш значущими. Будьте чуйні і не критикуйте дитину. Навпаки, похваліть і оцініть будь-які її зусилля. Боріться з перфекціонізмом і прокрастинацією, тобто схильністю відкладати неприємні завдання (як в дитині, так і в собі). Краще добре, але зараз, ніж ідеально, але ніколи.

Зберігайте спокій

Наше здоров’я значною мірою залежить від психосоматики. Тож стрес і переживання можуть викликати ослаблення імунітету, загострення хронічних захворювань чи порушення сну. Можуть з'явитися шкідливі звички — діти зненацька починають копирсатися в носі, гризти нігті або олівці. Усе це — елементи психологічного захисту, спроба повернути собі відчуття стабільності. Ваша увага й підтримка — найкраща допомога у цій ситуації.

Практикуйте вечірні бесіди з дитиною

Це чудовий час, що спокійно, без поспіху запитати, як пройшов її день, що цікавого було в школі, як провели літо друзі. Дитині дуже важливо бачити вашу щиру зацікавленість в її житті. Допоможіть синові або дочці скласти розповідь про своє літо, щоб вони теж могли поділитися своєю історією з друзями.

Спілкування з однолітками — дуже важливий фактор шкільного життя, який визначає психологічний стан дитини і її готовність долати труднощі. Цей мотиватор багато батьків марно ігнорують.

Хваліть і діліться власним досвідом

Не варто ідеалізувати свої шкільні роки і розповідати, яким круглим відмінником ви були (навіть якщо це чиста правда). Набагато цінніше підтримати дитину і згадати, з якими труднощами ви стикалися в її віці і як їх долали.

Читайте також: МОН спростувало інформацію про скасування навчання з 1 вересня

Схожі новини