Напої повинні бути безпечними!
Навіть воду пити потрібно правильно, щоб не зашкодити здоров’ю
У спеку ми п’ємо набагато більше, ніж зазвичай. І це, здавалося б, норма, адже навіть медики закликають пити не менш ніж 1,5−2 л води щодня, не враховуючи звичних нам кави-чаю. Але, виявляється, навіть воду пити потрібно правильно, щоб не зашкодити здоров’ю.
«Влітку у спеку особливо важливо стежити за режимом пиття, — рекомендує сімейний лікар Іванна Чопик. — За підвищеної температури навколишнього середовища організм запускає терморегуляцію і виділяє велику кількість рідини — поту. Так, у середньому людині у спеку потрібно близько 2 л рідини, але точний розрахунок здійснюється за формулою: 40 мл на кг маси тіла. Щоб заповнити нестачу вологи, необхідно не лише підраховувати обсяг споживаних напоїв, а й рівномірно розподілити його протягом дня: дві третини випивати до обіду і третину — після обіду. Або ж 80% води — до 17.00, і з 17.00 до 21.00 — решту, щоб не було навантаження на нирки і набряків».
Лікарі рекомендують — якщо мучить спрага, можна збільшити кількість рідини за умови, що відсутні патології нирок або серцево-судинної системи. Кардіолог вищої категорії Олександра Ісаєва застерігає: «Хворому серцю буде важче працювати, якщо перевантажити організм рідиною. У спеку потрібно контролювати ситуацію: спраги бути не повинно, але й багато пити теж не варто».
У спеку слід відмовитися від занадто холодних напоїв, навіть якщо це приносить велике полегшення і охолоджує організм. «Холодні напої змушують шлунок блокувати вироблення ферментів і шлункового соку, внаслідок чого порушується перетравлювання білка, — пояснює гастроентеролог Ірина Заболотна. — Вода повинна бути безпечною, тому варто утриматися від пиття води з-під крана. Не менш важливі pH і окислювально-відновний потенціал. А ось від газованої води і пакетованих соків краще відмовитися, тим паче у спеку: в них міститься багато цукру. Те ж стосується чаю або кави, які не поповнюють запас вологи, — організм сприймає напої як їжу. Тому не лінуйтеся робити домашні морси, варити компоти зі свіжих ягід. Не забувайте про кисломолочні продукти — кефір, ряжанка чудово тамують спрагу і корисні для організму. Добре допомагає у спеку вода зі скибкою цитрини й кількома листочками м’яти».
Читайте також: Як і з чим приготувати болгарський перець