Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Напої від тромбозу

Липовий чай, ягідний морс і какао

Утворення тромбів є одним із найнебезпечніших наслідків перенесеної коронавірусної інфекції. Тромбоз у хворих на ковід лікарі пов’язують з тими негативними змінами в стані судин, які можуть виникати через запалення, яке провокує інфекція.

Запальний процес здатний торкнутися ен­дотелію — внутрішньої частини судин. Він ушкоджу­ється, і його фрагменти зли­паються, формують згустки. Потрапляючи у кровотік, вони можуть переноситися по тілу, створюючи загрозу закупорки важливих артерій, які живлять серце, мозок, нирки.

Фахівці вважають, що спо­живання деяких напоїв може покращувати захист організму від тромбів.

Гранатовий сік — природ­ний кроворозріджувальний засіб. Він не дає тромбоци­там злипатися та утворювати тромби, перешкоджаючи зву­женню судин та прискорено­му згортанню крові. Плоди граната містять компоненти, що перешкоджають утворен­ню згустків крові. Його поліфе­нольні сполуки сприяють про­філактиці запалення судинної тканини. Для людей із запа­ленням суглобів теж є гарна новина. Згідно з досліджен­ням, гранатовий сік може бло­кувати дію ферментів, що руй­нують суглобові хрящі.

Липовий чай. До складу напою входять антиоксидант­ні речовини, що також знижу­ють ризик тромбозу, ішемічної хвороби серця, інфаркту. Чай має протизапальні властивос­ті і сприяє кращому відштов­хуванню кров’яних клітин одна від одної, що заважає утво­ренню тромбів. Антиоксидан­ти сприяють зниженню рівня тригліцеридів у крові, нормалі­зують тиск, працюють як при­родний кроворозріджувальний засіб та мають протизапаль­ну дію. Пити липовий чай мож­на за підвищеної тривожності, ослабленого імунітету та за­хворювань шлунка.

Какао. Натуральний ка­као-напій, що не містить цукру, сприяє оздоровленню судин­ної системи, розслабленню су­динної стінки, нормалізації ар­теріального тиску.

У какао багато міді, маг­нію, заліза, антиоксидантів та інших корисних речовин. Але лише в тому випадку, якщо це натуральне не підсолоджене какао.

Ягідні морси, особливо з ожини чи малини. Вони є хоро­шим джерелом вітамінів, міне­ралів і антиоксидантів. До речі, корінь імбиру містить гінгерол, поліненасичені жирні кисло­ти Омега-3 та Омега-6, які бо­рються з надлишками холес­терину в судинах, знижуючи ризик злипання тромбоцитів. Можна посилювати користь чаю та морсів, додаючи у напої свіжий імбир.

Навіть звичайна тепла вода має властивість швидко всмок­туватись і розріджувати кров. Слід випивати щонайменше 5 склянок води на день.

Морс із малини

2 л води, 1−2 склянки цу­кру (або до смаку), 3 склян­ки малини.

Вимити малину, обсушити, протерти через сито. Сік від­ставити. Макуху залити водою і поставити на вогонь. Сік про­цідити. Після закипання вси­пати цукор і варити близько 5 хв на малому вогні. Остуди­ти і процідити, потім з'єднати із соком і перемішати. Поста­вити у холодильник на годину, щоб морс добре охолонув. Ви­користовувати можна не лише свіжу, а й заморожену мали­ну, у морс можна також додати дрібку лимонної кислоти або сік лимона.

Липовий чай

30 г липового цвіту, 2 склянки води, мед — до сма­ку.

Сухий липовий цвіт поклас­ти у заварник. Залити гарячою водою із температурою 90- 95°С (не заливати окропом!). Дати настоятися 7−15 хв.

Липовий чай розлити у чаш­ки крізь ситечко і додати меду до смаку.

Якщо використовуєте липо­вий цвіт з аптеки, висушений і подрібнений, знадобиться 1 ст. ложка на 200 мл води; свіжого цвіту можна взяти жменьку на 0,5 л води.

З лікувальною метою чай настоюють пів години.

Схожі новини