Передплата 2024 ВЗ

СБУ викрила схему оздоровлення бойовиків в окупованому Криму

  • 06.08.2021, 11:30
  • 626

Служба безпеки України викрила масштабний механізм "відмивання" коштів, отриманих від протиправної діяльності на території тимчасово окупованого Криму

Зловмисники надавали курортні послуги бойовикам з ОРДЛО і військовим РФ, натомість отримували за це мільйонні прибутки щомісяця.

Про це повідомила пресслужба відомства.

Оперативники та слідчі спецслужби встановили, що схему організувало керівництво одного із санаторіїв, розташованого у Саках (ТОТ АР Крим). Після тимчасової анексії півострова оздоровчий заклад перереєстрували в органах окупаційної адміністрації і підписали угоду з Міністерством оборони РФ.

Коли все керівництво санаторію переїхало в Київ, то на тимчасово окупованій території залишився лише генеральний директор санаторію. Він є депутатом Сакської міської ради від однієї із ключових партій РФ, членство в якій декларує з 1 липня 2014 року. Однак до Консульства України щодо зміни громадянства він не звертався.

Щоб «київське» керівництво санаторію отримувало гроші, зловмисники придумали схему. В Україні вони зареєстрували «дзеркальну» юридичну особу, керівниками і співробітниками якої є громадяни України. На її рахунки переказували кошти для переведення їх у готівку.

Зазначається, що легалізовували гроші через операції з купівлі-продажу цінних паперів.

Під час обшуків, проведених за місцем проживання учасників схеми, було вилучено печатки, штампи, відтиски; документацію, електронне листування зі спільниками із ТОТ А Р Крим та інші предмети, що засвідчують протиправну діяльність.

Наразі одному з організаторів «схеми» та його спільниці повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28 та ст. 220−2 (фальсифікація фінансових документів та звітності фінансової організації, приховування неплатоспроможності фінансової установи або підстав для відкликання (анулювання) ліцензії фінансової установи) Кримінального кодексу України.

Тривають слідчі дії задля встановлення причетності до злочинної діяльності інших осіб.

Фото СБУ
Фото СБУ
Фото СБУ
Фото СБУ

Читайте також: У Криму засудили кримського татарина за зберігання зброї, яка була його колекцією антикваріату

Схожі новини