Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Львові реставрують Гарнізонний храм Петра і Павла. Цьогоріч церква святкуватиме десятиріччя відновлення діяльності

Урочистості з цієї нагоди заплановано на 2 грудня

Реставрують одну з найвеличніших святинь міста — Гарнізонний храм святих апостолів Петра і Павла (отців Єзуїтів). Тривають роботи з реставрації головного фасаду храму та внутрішніх розписів. Цього року церква святкуватиме десятиріччя від відновлення своєї діяльності. Урочистості з цієї нагоди заплановано на 2 грудня.

Фото Роман Балук
Фото Роман Балук
Фото: Роман Балук
Фото: Роман Балук

Як сказала для «ВЗ» начальниця управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко, реставрація гарнізонного храму — яскравий приклад для всієї України. За її словами, цього року реставраційні роботи проводитимуть у ще трьох львівських культових спорудах: даху у каплиці Трьох Святителів, що належить до ансамблю Успенської церкви на вул. Руській, 7.

«Відновлюватимуть дзвіницю храму Покрови Пресвятої Богородиці на вул. Личаківській, 175 та підпірну стінку храму Климентія Папи на вул. Генерала Чупринки, 70, — каже Онищенко. — По черзі реставруємо всі храми за міські кошти, бо парафіяни не назбирають потрібну суму».

Фото: Роман Балук
Фото: Роман Балук
Фото: Роман Балук
Фото: Роман Балук

Настоятель церкви о. Тарас Михальчук переконаний, що реставраційні роботи, які проводять у храмі, є взірцевими для всієї України.

«Ми стараємося підтримувати наше військо як військові капелани, і реставрація цього храму — це велика лепта в історію нашої країни. Маю велику надію, що нам буде не соромно дивитися в вічі нашим прийдешнім поколінням, бо тут, як на мене, є взірець найкращого реставраційного підходу, мабуть, в цілій Україні. Тому маємо надію, що створиться ціла школа реставрації, і це буде взірець того, як ми повинні насправді реставрувати святині, яким, як нашому храму, 400 років. Дякуємо громаді міста, жертводавцям, партнерам з Польщі, які допомагають реставрувати цю святиню», — цитує о. Тараса Михальчука сайт ЛМР.

Фото Роман Балук
Фото Роман Балук

Також з міського бюджету фінансуватимуть реставрацію церков у селах, які ввійшли до міської територіальної громади. Зокрема, оголошено тендер на комплексну реставрацію дерев’яної церкви у с. Воля — Гомулецька, яка є пам’яткою архітектури національного значення.

Читайте також: У Львові кожен охочий зможе власноруч відреставрувати скульптуру монаха з дитиною

Схожі новини