Передплата 2024 «Добра кухня»

У Львові кожен охочий зможе власноруч відреставрувати скульптуру монаха з дитиною

3 серпня у Львові стартували Дні реставрації. Під керівництвом реставратора з каменю упродовж десяти днів учасники майстер-класів відновлюватимуть скульптуру монаха з дитиною, що розміщена біля будинку №20 на вул. Погулянка

Фото ЛМР
Фото ЛМР

Усі охочі зможуть спостерігати за процесом чи навіть спробувати себе в ролі реставратора скульптурних елементів. Про це повідомила для «ВЗ» начальниця управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко.

Директор ЛКП «Бюро спадщини» Павло Богайчик додав: «Торік акцент Днів реставрації був на столярних виробах, цьогоріч вирішили взятися за реставрацію скульптурних елементів. У Львові відповідних реставраторів є дуже мало. Нам потрібно вчити своїх майстрів, які б гідно і правильно реставрували об’єкти».

За його словами, скульптура монаха з дитиною — вкрай понищена, немає багато елементів. Звідки вона взялася на Погулянці, ніхто з місцевих не знає. Відомо лише, що скульптура датується початком XX ст. «За останні роки від мешканців надходило багато звернень, щоб відреставрувати скульптуру, адже вона розсипається, має багато втрат. З аналогічним проханням до нас зверталися і екскурсоводи. Тож, при виборі об’єкту для реставрації нам відразу спала на думку ця скульптура: з однієї сторони, ми можемо провести майстер-клас і показати, як реставрувати скульптуру, а з іншої — зробимо добру справу — і ця скульптура стане окрасою вілли № 20 і надалі експонуватиметься на відкритому просторі. Для мешканців було дуже важливо, щоб відреставрована скульптура залишилася тут», — підсумувала Лілія Онищенко.

Читайте також: Вандали пошкодили 400-річну каплицю Боїмів: відкололи пілястру з левом

Схожі новини