Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Хомчака звільнили з посади головнокомандувача ЗСУ

  • 27.07.2021, 18:50
  • 907

Президент України Володимир Зеленський вирішив звільнити головнокомандувача ЗСУ Руслана Хомчака. На його місце призначено очільника оперативного командування Північ Валерія Залужного

Про це повідомив прессекретар президента Сергій Никифоров під час брифінгу.

«З посади йде головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак. Це рішення президента. Володимир Зеленський не сумнівається у патріотизмі, вірності присязі, фаховості Хомчака, але президент хоче бачити синергію між Міноборони та ЗСУ. Так ось, синергії, на жаль, не бачимо. Бачимо, навпаки, конфлікти.

Президент вдячний Русланові Хомчаку за службу, але на місце головнокомандувача призначений Валерій Залужний, командувач оперативного командування «Північ».

Хомчак, відповідно, переходить на посаду першого заступника секретаря РНБО, а з тієї посади, відповідно, йде чинний перший заступник Михайло Коваль".

Указів про ці кадрові зміни на сайті президента наразі немає. Днями Никифоров наголошував, що «говорити про чиєсь звільнення без указу на сайті президента некоректно».

Читайте також: Хвиля звільнень у СБУ: хто залишився без посади

Зокрема, йдеться про ситуацію, коли у п’ятницю стало відомо, що Зеленський звільнив першого заступника голови СБУ Баранецького. Цю ж інформацію підтвердив Никифоров.

Пізніше в Офісі президента заперечили, що президент звільнив Баранецького. А сам Никифоров сказав, що мав на увазі інше, а саме те, що в Офісі президента «знають про чутки щодо звільнення Руслана Баранецького».

Однак 26 липня указ про звільнення Баранецького таки з'явився.

Нагадаємо, відомо, що Хомчак та міністр оборони Андрій Таран конфліктували. Раніше в Офісі президента подумували одночасно звільнити з посад Тарана і Хомчака, але ексглава МВС Арсен Аваков був проти.

Довідка. Валерій Федорович Залужний, генерал-майор, 46 років, — український військовик, генерал-майор. Попередні посади: начальник Об’єднаного оперативного штабу ЗСУ — перший заступник Командувача об’єднаних сил (2018 рік), начальник штабу — перший заступник командувача військ оперативного командування «Захід» Сухопутних військ Збройних Сил України (2017 рік). Командир 51-ї окремої механізованої бригади у 2009—2012 роках та 24-ї окремої механізованої бригади — у 2007−2009 роках.

Народився 8 липня 1973 у м. Новоград-Волинський Житомирської області. Після школи, з відзнакою закінчивши загальновійськовий факультет Одеського вищого об’єднаного командного училища (1997р.), пройшов усі щаблі військової служби від командир взводу до комбата.

У 2007 році із золотою медаллю закінчив навчання в Національній Академії оборони України і призначений на посаду начальника штабу — першого заступника командира 24-ї окремої механізованої бригади. Через два роки рішенням начальника Генерального штабу Збройних Сил України 13 жовтня 2009 року призначений командиром 51-ї окремої механізованої бригади.

Звання «генерал-майор» отримав 23 серпня 2017 року разом з іншими 35 кращими українськими офіцерами Збройних Сил України.

Схожі новини