Передплата 2024 ВЗ

«Сосенко був непересічним художником»

У Львові відкрили виставку “Реставрація ікон Модеста Сосенка зі Славська”

У Львівському історичному музеї відкрили виставку «Реставрація ікон Модеста Сосенка зі Славська». Про це повідомив «ВЗ» директор історичного музею, музеєзнавець Роман Чмелик.

Іконостас із церкви Успіння Пресвятої Богородиці зі смт Славська створений у 1910-тих роках є одним із небагатьох збережених іконостасів авторства Модеста Сосенка. Іконостас дійшов до нашого часу в неповному складі, із втраченими складовими. Ікони, каже Роман Чмелик, в 1980-их роках були перемальовані низькоякісним непрофесійним фарбовим шаром, що повністю приховав авторський живопис Сосенка. Тепер ці сакральні предмети професійно відреставрували.

«Модест Сосенко був непересічним художником, — каже пан Роман. — Він мав дуже добру освіту, закінчив Краківську школу мистецтв, Мюнхенську академію, Національну школу мистецтв у Парижі… Був дуже різноманітний у своїй творчості. Зараз ми маємо можливість доторкнутися до його творчості, яка пов’язана з найсакральнішим — іконами. До яких люди молилися, в яких бачили найвищі свої ідеали, втілені в тих чи інших образах».

Читайте також: «У Соборі досі не було жодних виставок!»

Схожі новини