Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Щонайменше п'ять пострілів: у Нідерландах напали на відомого журналіста

  • 07.07.2021, 11:55
  • 509

У центрі Амстердама ввечері у вівторок, 6 липня, скоїли зухвалий напад на журналіста, кримінального репортера Петера Р. де Вріса

Невідомі розстріляли журналіста невдовзі після його участі у телевізійному шоу, зараз за життя репортера борються лікарі, повідомляє DW.

Цей злочин шокував країну, для якої нехарактерні подібні напади на представників ЗМІ.

«Петер Р. де Вріс є для всіх нас національним героєм, надзвичайно сміливим журналістом, який невтомно шукає справедливості», — заявила мерка Амстердама Фемке Халсема, цитує інформагенція AP.

«Сьогодні справедливість у нашій країні — десь далеко. Вчинено брутальний, боягузливий злочин», — додала вона.

В.о. прем'єр-міністра Нідерландів Марк Рютте назвав напад на журналіста «приголомшливим та немислимим».

«Напад на сміливого журналіста є також нападом на вільну журналістику, яка є життєвого необхідною для нашої демократії, для нашої конституційної держави, для нашого суспільства», — наголосив політик.

Читайте також: Журналісти — важливі!

Журналіст Пітер де Вріс увечері 6 липня, приблизно о 19:30 вийшов зі студії RTL Boulevard, де був гостем ефіру. Раптом у нього почав стріляти з пістолета невідомий чоловік — пострілів було щонайменше п`ять. Журналіста одразу відвезли до лікарні з важкими пораненнями.

У поліції повідомили про затримання трьох підозрюваних у скоєнні злочину, двох із них затримали в автомобілі на відстані близько 50-ти кілометрів південніше від Амстердама. Про ймовірні мотиви нападників не повідомляється.

64-річного де Вріса давно вважали ймовірною мішенню для представників кримінального світу, на яких він і спеціалізувався у своїй журналістській діяльності. Останнім часом він, зокрема, виступав радником та довіреною особою свідка у масштабній справі щодо Рідуана Тагі, який вважається главою кримінальної банди та якого у поліції характеризують як «машину для вбивств».

Схожі новини

Читайте також

12.03.2024

Віталій Портников: «Мені цікаво спілкуватися з тими, хто розвивається інакше, ніж я»

Це друга частина розмови з відомим журналістом, публіцистом, пись­менником Віталієм Портниковим на Ютюб-каналі головного редактора «Високого Замку» Наталії Балюк «Ба­лючі теми». Перша частина, присвя­чена другій річниці великої війни, була надрукована в одному з попередніх тижневиків. Ця частина присвячена самому Віталію. Розмова вийшла легка і невимушена…