Передплата 2024 «Добрий господар»

З карток Приватбанку зникають тисячі гривень: що відбувається

  • 06.07.2021, 11:15
  • 6 585

Не встигли українці забути про скандал з подвійним списанням коштів з карток ПриватБанку, як найбільший вітчизняний банк потрапив у новий скандал

Як повідомляє «Обозреватель», українці втрачають тисячі гривень з карт Привату.

Гроші знімають нібито за розваги: рівними сумами і без будь-яких SMS з підтвердженням операцій.

У самому банку кажуть, що жертви обману могли самі прив'язати свої карти і не помітити цього.

Водночас українці, які постраждали від «схеми», стверджують, що ні в які онлайн-ігри вони ніколи не грали, а гроші у них списували в той час, коли вони спали.

Для цієї «схеми» шахраям не потрібно зв'язуватися з власником карти і під різними приводами намагатися переконати їх озвучити особисті дані і повідомити код з SMS. Гроші списуються нібито під виглядом оплати розваг.

На сайті Мінфін українці теж скаржаться на списання коштів з карток.

У ніч на 6 липня одному з клієнтів банку прийшло характерне СМС від «Приват 24» про списання 1 долара нібито «на благодійність».

«Мене збентежив той факт, що я нічого не відправляв. Написав оператору в чаті, почали з'ясовувати і в цю хвилину відразу повідомлення від Приват про зняття грошей без будь-яких підтверджуючих кодів в СМС і дзвінків від Привату (один не пройшов, а другий на 1920 грн знято з карти). Відразу заблокував карту. І відразу ще 4 спроби зняти гроші (одночасно) «, — скаржиться клієнт.

«Вам хоч СМС-ка прийшла, … навіть не повідомили, що у мене з карти вкрали майже 2 тис. доларів. Безпека? Ні, не чули. Беремо і робимо, і пофіг на всіх вас», — пише другий потерпілий.

У ПриватБанку обіцяють допомогти, але посилаються на правила платіжних систем.

Банк у разі, якщо гроші списали неправомірно, може лише відправити запит в платіжну систему (найчастіше Visa або Mastercard), щоб вимагати повернення коштів. Але повернуть гроші тільки в тому випадку, якщо було порушено правило.

«А якщо це підписка, то пароль з підтвердженням операції приходити не повинен», — каже розповідає заступник голови «ЕМА» Алеся Данильченко.

А прессекретар ПриватБанку Олег Серга пояснив: подібна проблема з'явилася тільки останнім часом. Найчастіше клієнти самі підписуються на преміум-акаунти, купують музику, фільми, доступ до видань, погоджуються жертвувати гроші. Далі списування відбувається регулярно, про нього забувають і згадують тільки в момент, коли гроші потрібні, але вони зникли.

Що робити, якщо з картки зникли гроші?

Передусім потрібно звернутися в банк. Це важливо зробити навіть в тому випадку, якщо фінансова установа вам відмовить. Крім того, варто написати заяву в поліцію.

Єдине, що потрібно пам'ятати — якщо ви самостійно передали персональні дані, озвучили пароль з SMS шахраям, повернути кошти буде практично неможливо. Якщо ж гроші зняли з вини прогалин у системі безпеки банку, ви маєте право законно вимагати компенсації від фінансової установи.

Читайте також: В Україні запрацювала система автоматичного арешту рахунків боржників

Схожі новини