Передплата 2024 «Добра кухня»

"Нехай сходять в них на парад!": Тарану і Зеленському вручили підбори (фото)

  • 02.07.2021, 11:15
  • 1 017

Депутатки «Європейської Солідарності» вручили міністру Андрію Тарану і Верховному Головнокомандувачу Володимиру Зеленському підбори

Це відповідь на те, що під час військового параду на День Незалежності жіноча «коробка» буде представлена курсантками Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка у підборах.

Читайте також: «Давайте мужиків теж у підбори взуйте!»: Міноборони показало репетицію жіночої «коробки». У мережі «палає»

Депутатки в Раді відреагували на нововведення несхвально, тому й вручили підбори міністру і Верховному Головнокомандувачу.

Крім того, заступник голови Верховної Ради України Олена Кондратюк вимагає провести службове розслідування у Міністерстві оборони стосовно ситуації щодо участі жінок на параді на підборах. Як передає кореспондент УНІАН, про це Кондратюк заявила сьогодні на засіданні парламенту.

Вона зазначила, що у ЗСУ мають з повагою ставитися до жінок-військових. За словами Кондратюк, сьогодні у ЗСУ служить понад 31 тисяча жінок. З них — понад 4 тисячі 100 є офіцерами, а статус учасниць бойових дій отримали понад 13,5 тисячі жінок. Вона підкреслила, що багато жінок надихнулися бажанням служити в ЗСУ.

«І як можна паплюжити цю просту ідею натхнення — це провести парад військовий до 30-річчя нашої незалежності, де військові жінки мають крокувати на підборах», — зазначила Кондратюк.

Вона додала: «Цей лютий треш ми побачили на сайти Міністерства оборони. Пане міністр, ви так наближаєте нашу армію до стандартів НАТО?»

Заступник голови ВР закликала міністра оборони провести службове розслідування і «доповісти суспільству, хто ухвалив таке рішення, відзвітувати, скільки коштів було витрачено на закупівлю цього взуття з наших податків, і хто понесе матеріальну відповідальність за це». Вона зазначила, що також мають бути публічні вибачення за таке «приниження жінок».

Біля трибуни її підтримали близько 20 народних депутатів.

Додамо, як зазначають у Мінобороні, курсантки на параді йтимуть новим стройовим кроком.

«Від старого він відрізняється тим, що раніше нога мала підніматися від землі на 15−20 сантиметрів, нині ж — на 10−15 см. Трішечки нижче. Дівчата новий крок опанували буквально за один день, проблем ніяких не було. Серед курсанток є ті, хто вперше братиме участь у параді, і ті, хто вже крокував Хрещатиком у 2018 році. Тоді на підготовку дівчатам дали місяць. Цього ж разу в нас є три місяці», — коментує викладач ВІКНУ майор Євген Балабушка, якого цитує видання «Армія.Інформ», передає Новинарня.

Жіноча «коробка» пройде Хрещатиком вже вдруге, вперше — у 2018 році.

«На минулому параді дівчата були в повсякденній формі одягу і зі зброєю. Цього року, наскільки мені відомо, вони вперше крокуватимуть у парадній формі і без зброї. Курсантки йтимуть у туфлях на підборах. Тому нині почали тренуватись ходити в цьому взутті», — прокоментував викладач інституту.

Він розповів, що спочатку військовослужбовиці тренуються ходити разом, оскільки у своїх підрозділах марширували трохи по-іншому:

«Тепер вони вперше йдуть одна з одною, звикають до темпу кроку, який задає сама „коробка“, до маневреності. По суті стають єдиним цілим. Дівчата витривалі, добре переносять навантаження, зокрема і погодні. Під час тренувань забезпечуються холодним чаєм, водою. Медичний персонал так само слідкує за станом військовслужбовиць під час тренувань».

Під дописом Міноборони у ФБ, разом з тим, скептично і подекуди несхвально коментують марширування курсанток на підборах. Закидають навіть звинувачення у сексизмі та гендерній нерівності.

  • «Чому вони всі на підборах? Це взуття для фізичних вправ?»
  • «Серйозно? Тренування з 15.00, коли сонце в зенітні і гарячий асфальт, та ще й тренування на підборах. Жах»
  • «Це якийсь дебілізм! На нулях теж на підборах бігати?»
  • «Та відмовляйтеся вже від цього „пруського кроку“, совкового спадку»
  • «А що це за взуття? Нова тактична форма?»
  • «Не гірше, ніж у Північній Кореї»
  • «Ну ок, підбори. А чоловіки будуть в лакових тухфлях з носаками маршувати І головне питання: що це за підрозділ за гендерною ознакою?! Сексизм на марші в усіх сенсах. У того хто це придумав э власне звання, прізвище?»
  • «Що за гендерна нерівність?! Підбори вже давно не обов’язковий жіночий предмет туалету. Давайте ще в спідницях, вони ж так на бойові завдання підуть… Чи як?»
  • «А хлопці курсанти теж будуть на підборах? Чи сексизм це норма для міністерства оборони. Які ще тортури для дівчат?»
  • «Давайте мужиків теж у підбори взуйте! У нас в армії рівність чи сексизм?».

Схожі новини