Передплата 2024 «Добра кухня»

Формулу "Роттердам+" застосовують і при Зеленському, - ексголова НКРЕКП

  • 17.06.2021, 11:10
  • 682

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, затвердила цінові обмеження на рівні останніх чинних при "Роттердам+"

Про це в Facebook повідомив колишній глава НКРЕКП Дмитро Вовк.

«Сухою юридичною мовою — НКРЕКП затвердила цінові обмеження на рівні останніх діючих цін при „Роттердам+“ (в березні-травні 2019) плюс інфляція цін виробників за два роки. Коли встановили „Амстердам+“ на газ за Зеленського або „Роттердам+“ на бензин та дизель, хтось міг сказати, що це начебто „інше“, але коли це чітко на електроенергію, то коментарі зайві», — йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, в квітні 2016 року НКРЕКП розпочало застосування нового порядку формування прогнозної оптової ринкової ціни (ОРЦ) на електроенергію, яка впливає на встановлення тарифів на електроенергію для промислових споживачів (постанова № 289 від 3 березня 2016 року). Порядок, зокрема, визначає ціну вугілля за формулою «вартість у порту Роттердам (API2) плюс вартість доставки в Україну».

САП і Національне антикорупційне бюро України в 2019 році повідомили про підозру низці осіб, зокрема, ексглаві НКРЕКП Дмитру Вовку і співробітникам групи «ДТЕК».

З 1 липня 2019 року запустили нову модель ринку електроенергії, у зв'язку з чим колишні принципи формування цін припинили дію, проте розслідування НАБУ тривало, а справу почали розглядати у судах.

20 травня 2021 р. САП учетверте закрила справу «Роттердам+» через відсутність в ній складу злочину. Перший раз справа була закрита ще 27 серпня 2020 року. Потім аналогічні рішення виносилися у січні і березні 2021 року.

На початку травня Офіс генпрокурора задовольнив прохання НАБУ і замінив прокурора у справі для повторного об'єктивного вивчення матеріалів справи.

Розслідування справи «Роттердам +» тривало понад 4 роки.

Схожі новини