Передплата 2024 «Добра кухня»

Неспіймане. Виставка живопису Христини Приймак

  • 09.06.2021, 13:05
  • 809

11 червня (п'ятниця) о 18:00 в PM Gallery відбудеться відкриття персональної виставки живопису «Неспіймане» Христини Приймак

Авторка про концепцію проекту: «Ми ловимо їх між гілками, пірнаючи в крони, в заростях, ризикуючи спіткнутись об коріння, плутаючись в гущавині стебел і трав, шаркаючи плечима об стіни й паркани. Чатуємо на дахах, дворах і площах. Їх, яскравих і непримітних, тихих і співучих, різних за розміром та забарвленням.

Гонитва без кінця-краю. Біжимо сторчголів крізь красу світу й не бачимо її. Не бачимо дерева, хмари, сонце, гілля, листя, високу траву, вітер і сонячне проміння.

Ці пташки — наші мрії, бажання, наше щастя, наш зміст. Ми дуже хочемо їх. Але птахи літають, а люди — ні. І ловити ми їх насправді не вміємо. Люди надто гучні і безглузді, переповнені сміттям. Часом і не помічаємо, що вони уже вмостились у нас на плечі, звили гніздечко під нашою стріхою і давно живуть там.

Хочеш спіймати? Не лови. Стій, слухай, дивись. Бо квіти — чудові, небесні, народжені землею. Земля — тепла, її руки — дерева. На гілках розпустяться бруньки, розів’ються в листя. Там сховаються від нас неспіймані птиці".

Про художницю:

Народилась у 1980 році в м. Сокаль Львівської обл.

Освіта: Львівський національний університет ім. І. Франка, юридичний факультет (1999−2004); Львівська національна академія мистецтв, кафедра художнього текстилю (2005−2011).

Кандидат мистецтвознавства; активна учасниця всеукраїнських пленерів та виставок, зокрема «Сни перелітних» (Proart Gallery, Львів; 2018), виставкова експозиція «V — Щорічного міжнародного фестивалю Параджанова на Левандівці» (Львів, 2020), «Виставка художників Сокальщини та Львова» (Тартаків, 2020) та ін.

Художниця працює у галузі живопису та художнього текстилю.

Образ птаха, який наскрізно проходить через творчість мисткині набуває особливих алегорично-символічних характеристик. В гармонійному поєднанні з людськими образами та рослинними елементами, символ міфічного птаха стає одним з основних у серії її живописних робіт.