Передплата 2024 «Добрий господар»

Не впоралися з українською: харківські депутати можуть залишитися без мандатів

  • 23.04.2021, 16:15
  • 662

Кількох депутатів Харківської міськради можуть позбавити мандатів через російську мову. Народні обранці так і не спромоглися вивчити українську, а виступами мовою іншої держави порушують Закон

Про це повідомив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

За його словами, на останній сесії Харківської міської ради було зафіксоване порушення мовного закону секретарем Харківської міськради, низкою депутатів та посадових осіб виконкому міської ради.

«Це вже не перший сигнал про те, що місцеві депутати систематично порушують мовне законодавство. Відповідно до статті 56 Закону України „Про забезпечення функціонування української мови як державної“ мною як Уповноваженим із захисту державної мови вже здійснюються заходи державного контролю щодо низки депутатів та посадових осіб Харківської міської ради. Чергова скарга, яка надійшла на нашу адресу, також не залишиться без уваги. Будуть вжиті усі можливі заходи реагування, передбачені Законом», — зазначив Тарас Кремінь.

Читайте також: Небезпечний прецедент. На Закарпатті дитину не взяли у садочок, бо її батьки не знають угорської

Він підкреслив, що використання недержавної мови під час виконання службових обов’язків, зокрема під час засідань, заходів, зустрічей та робочого спілкування, — це порушення Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної» і присяги депутата.

«У зв'язку з цим ми будемо звертатися до відповідних політичних сил з вимогою позбавити депутатських мандатів тих представників, які систематично порушують норми Закону та присягу», — повідомив Тарас Кремінь.

Схожі новини