Передплата 2024 «Добра кухня»

Чому коронавірус викликає тромбоз: нове дослідження

  • 17.03.2021, 15:35
  • 1 733

У багатьох пацієнтів з COVID-19, вимушених лікуватися у медзакладах, виникають порушення згортання крові, яке часто призводить до ускладнень та смерті. Тепер вчені зрозуміли, чому так відбувається

Про це повідомляє німецький журнал Focus.

«За оцінкою експертів, приблизно 20% випадків захворювання COVID-19 супроводжуються порушенням згортання крові, наслідком якого є венозна тромбоемболія».

Медики припускають, що причиною утворення тромбів в організмі пацієнтів з COVID-19 є надмірне згортання крові, яку вони пов'язують із запальною реакцією, що виникає під час захворювання. Активність системи гемостазу у пацієнтів з COVID-19, зазвичай, зростає на 4-й день перебування в лікарні.

«В аналізах крові пацієнтів з важким перебігом COVID-19 ми побачили підвищення показників, які впливають на згортання крові», — повідомляє Тамам Бакчоул, головний лікар Інституту клінічної та експериментальної трансфузійної медицини (IKET) при Університетській клініці Тюбінгена.

«Дослідники також наблизилися до конкретних ідей терапії для захисту від тромбоемболії, оскільки стандартна терапія лише із застосуванням таких антикоагулянтів, як ацетилсаліцилова кислота, не може перешкоджати виникненню тромбів у хворих на COVID-19», — пояснює експерт з гемостазу Бакчоул.

Читайте також: Розумний годинник може визначити коронавірус: дослідження

В авторитетному науковому журналі Blood дослідники дійшли висновку, що віруси Sars-CoV-2 активують тромбоцити в крові пацієнта, як мінімум, непрямим шляхом.

«Мова йде про антитіла, які в дуже великій кількості вивільняються в процесі потужної імунної відповіді на Sars-CoV-2. Вони поєднуються не з частинками вірусу, а з тромбоцитами, що призводить до активізації останніх», — говорить Бакчоул.

Якщо антитіла прикріплюються до тромбоцитів, то виникають комплексні зміни, які призводять до клітинної загибелі частини кров'яних пластинок (апоптозу). Інша частина тромбоцитів натомість трансформується і провокує згортання крові і тромбоз.

«Таким чином, чим сильніша імунна відповідь на Sars-CoV-2, тим вищий ризик активації тромбоцитів», — пояснює Бакчоул.

«Медики з Тюбінгена сподіваються, що на базі нової інформації вони зможуть розробити нові методи профілактики тромбозів, особливо у хворих COVID-19, які потребують інтенсивної терапії», — передає Focus.

Схожі новини