Передплата 2024 ВЗ

Кіномани обрали найкращу стрічку 2020 року

  • 14.03.2021, 09:35
  • 633

Найбільший сайт з рецензій та відгуків Rotten Tomatoes назвав найкращі фільми 2020-го в різних категоріях

Найкращою стрічкою стала «Портрет дівчини у вогні». Вона перемогла ще у двох категоріях: «Найкращий фільм в обмеженому прокаті» і «Найкращий іноземний фільм».

У французькому регіоні Бретані 1770-го молода художниця Маріанна робить на замовлення весільний портрет дівчини Елоїзи. Вона повинна надіслати його майбутньому нареченому. На знак протесту проти шлюбу Елоїза відмовляється позувати і зближується з художницею.

Фільм знімали у Франції. Режисерка — Селін Ск'ямма. Головні ролі виконали Адель Енель та Ноемі Мерлан. На 72-му Каннському кінофестивалі фільм отримав приз за кращий сценарій та спеціальні нагороди Queer Palm за найкращий фільм ЛГБТ-тематики. Також входить у рейтинг найсексуальніших кінокартин всіх часів за версією американського журналу Esquire.

Читайте також: Головний приз Берлінале отримав фільм «Невдалий секс, або Божевільне порно»

«Сюжет, обраний режисеркою Селін Ск'ямма, обтяжений великою кількістю шаблонів. Ситуація художника і його моделі або музи відпрацьована багаторазово, переважно в сексистських тонах. Цих небезпек Ск'ямма майстерно уникає.

Ноемі Мерлан з її південною зовнішністю та якоюсь подобою Фріди Калло і похмура, відсторонена Адель Енель ідеально доповнюють один одного. Вони обидві люблять музику, і таким чином «Пори року» Вівальді стають мотивом їх близькості. Історична нерівність жінок ХVІІІ століття Ск'ямма використовувала як основу для демонстрації абсолютно рівних стосунків. Вогонь — це те, що поєднало Елоїзу і Маріанну: багаття під час нічних співів сільських жінок. Їх любов приречена, але вони, як справжні протагоністки трагедії, не слухають наказів долі", — йдеться в рецензії кінокритика Дмитра Десятерика.

Найкращими серіалами на Rotten Tomatoes стали «Я можу тебе знищити» і «Корона», мультфільм — «Душа».

Схожі новини