Наварили 111 літрів борщу, зліпили 367 «вушок» з білими грибами
Зі Львова стартувала презентація романтичної комедії «Смак свободи»
/wz.lviv.ua/images/news/_cover/508241/smak-svobody.jpg)
7 березня у Всеукраїнський прокат виходить фільм «Смак свободи». Напередодні у Львові відбувся допрем'єрний показ цієї романтичної комедії. Її українські кінематографісти зняли ще до початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. Чому саме зі Львова почали знайомити глядачів з фільмом? Бо зйомки відбувалися у самісінькому центрі старовинного міста Лева.
На допрем'єрний показ приїхали авторка сценарію Олена Моренцова-Шулик та виконавиці головних ролей — Ірма Вітовська, Ірина Кудашова та Тетяна Малкова.
Команда творців фільму підібрала знаних акторів на перші і другорядні ролі. Серед них — Римма Зюбіна, польський актор Томаш Собчак, співачка Джамала. Для Паші Лі, який віддав життя за незалежність України на початку повномасштабної війни, роль у «Смаку свободи» була однією з останніх. А у фінальній сцені були задіяні справжні правнучка та праправнучка Ольги Франко.
/wz.lviv.ua/images/news/2024/03/%D1%84%D1%96%D0%BB%D1%8C%D0%BC.jpg)
За сценарієм, молода дівчина-кухар Варя втрачає роботу, бо її висока кухня нікому не потрібна у придорожньому кафе. Вона — енергійна, дотепна, втікає якомога далі від дому — шукати щастя і стати «диригентом у створенні кулінарних шедеврів». Та неочікувана знахідка — книжка легендарної Ольги Франко «Перша українська загально-практична кухня», що була видана 1929 року, — змінює її життя назавжди!
— Мені після перегляду фільму хочеться ще більше творити, — сказала на зустрічі у Львові виконавиця головної ролі Ірина Кудашова. — І хочеться їсти. Вийшов такий класний мотиваційний фільм. Фільм можна розбирати на цитати. Мені подобається фраза моєї героїні Варі: «Нам, українцям, є чим пишатися». Родина Франків стала для мене справді доленосною, бо я, окрім цього фільму, зіграла ще у картині «Інший Франко».
Під час зйомок наварили 111 літрів борщу з квашеними яблуками, зліпили 367 «вушок» з білими грибами та чорносливом, смакували понад 400 яйцями… Всі актори, які працювали на кухні, пройшли стажування у кухарів-професіоналів.