Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Наварили 111 літрів борщу, зліпили 367 «вушок» з білими грибами

Зі Львова стартувала презентація романтичної комедії «Смак свободи»

Фото: planetakino
Фото: planetakino

7 березня у Всеукраїнський прокат виходить фільм «Смак свободи». Напередодні у Львові відбувся допрем'єрний показ цієї романтичної комедії. Її українські кінематографісти зняли ще до початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. Чому саме зі Львова почали знайомити глядачів з фільмом? Бо зйомки відбувалися у самісінькому центрі старовинного міста Лева.

На допрем'єрний показ приїхали авторка сцена­рію Олена Моренцова-Шулик та виконавиці головних ролей — Ірма Вітовська, Ірина Кудашова та Тетяна Малкова.

Команда творців фільму пі­дібрала знаних акторів на пер­ші і другорядні ролі. Серед них — Римма Зюбіна, польський актор Томаш Собчак, співач­ка Джамала. Для Паші Лі, який віддав життя за незалежність України на початку повномасш­табної війни, роль у «Смаку сво­боди» була однією з останніх. А у фінальній сцені були задіяні справжні правнучка та праправ­нучка Ольги Франко.

Кадр з фільму. Крайній справа – актор Паша Лі, який загинув 6 березня 2022 року в Ірпіні. Фото автора
Кадр з фільму. Крайній справа – актор Паша Лі, який загинув 6 березня 2022 року в Ірпіні. Фото автора

За сценарієм, молода дівчи­на-кухар Варя втрачає роботу, бо її висока кухня нікому не по­трібна у придорожньому кафе. Вона — енергійна, дотепна, втікає якомога далі від дому — шука­ти щастя і стати «диригентом у створенні кулінарних шедеврів». Та неочікувана знахідка — книж­ка легендарної Ольги Франко «Перша українська загально-практична кухня», що була ви­дана 1929 року, — змінює її життя назавжди!

— Мені після перегляду філь­му хочеться ще більше твори­ти, — сказала на зустрічі у Львові виконавиця головної ролі Ірина Кудашова. — І хочеться їсти. Вий­шов такий класний мотиваційний фільм. Фільм можна розбира­ти на цитати. Мені подобається фраза моєї героїні Варі: «Нам, українцям, є чим пишатися». Родина Франків стала для мене справді доленосною, бо я, окрім цього фільму, зіграла ще у карти­ні «Інший Франко».

Під час зйомок наварили 111 літрів борщу з квашеними яблу­ками, зліпили 367 «вушок» з бі­лими грибами та чорносливом, смакували понад 400 яйцями… Всі актори, які працювали на кух­ні, пройшли стажування у куха­рів-професіоналів.

Схожі новини