Передплата 2024 «Добрий господар»

Імунітет не врятує: вчені розповіли про небезпеку бразильського штаму COVID-19

  • 02.03.2021, 15:15
  • 1 357

Новий штам коронавірусу P.1, який зафіксували в амазонському місті Манаус, виявився дуже заразним, тому загрожує навіть тим, хто вже вилікувався від COVID-19

Про це повідомляє американське видання The New York Times.

Нагадаємо, що світові вже відомі два нові штами коронавірусу: B.1.1.7, вперше виявлений у Великій Британії, і Південноафриканський варіант під назвою B.1.351.

Британський штам продемонстрував здатність швидко і далеко поширюватися, а штам з Південної Африки може легко «дурити» людські антитіла, що знижує ефективність деяких вакцин.

Що стосується бразильського варіанту коронавірусу, то дослідники припускають, що він з’явився в листопаді в місті Манаус і саме цим штамом хворіли його жителі.

Крім того, цей вид вірусу можуть підхопити навіть люди, у яких вже є імунітет до COVID-19. Лабораторні дослідження показують, що P.1 здатен послабити захисний ефект китайської вакцини, яка зараз використовується в Бразилії.

Читайте також: Коронавірус може призвести до повної втрати зору, — медики

Водночас автори дослідження попереджають, що вони тільки почали розуміти поведінку P.1.

«Отримані дані стосуються лише Манауса, я не знаю, чи можна їх застосовувати до інших місцевостей», — сказав Нуно Фаріа, вірусолог з Імперського коледжу Лондона, який координує дослідження.

Але навіть з огляду на загадки, які залишаються навколо P.1, експерти вважають, що до цього варіанту вірусу слід поставитися серйозно.

Наразі P.1 поширюється в іншій частині Бразилії і був виявлений ще в 24 країнах. У Сполучених Штатах Центри з контролю і профілактики захворювань зареєстрували шість випадків в п’яти штатах: Алясці, Флориді, Меріленді, Міннесоті та Оклахомі.

Як дізналися про бразильський штам?

Ближче до кінця 2020 року кількість нових випадків захворювання знову почала зростати. Доктор Фаріа поставив питання, чи можуть нові варіанти коронавірусу (з Великої Британії і Південної Африки) бути причиною появи нового спалаху. Адже у Великій Британії B.1.1.7 поширюється із надзвичайною швидкістю.

Доктор Фаріа і його колеги почали нову роботу із секвенування геному в бразильському місті. Але, як виявилося, британський штаму не було в Манаусі. Замість цього вони помітили варіант, якого ніхто раніше не бачив.

Поки доктор Фаріа аналізував свої результати, японські дослідники зробили подібне відкриття.

Чотири туристи, які повернулися додому з поїздки на Амазонку 4 січня, мали позитивний результат на коронавірус. Секвенування геному виявило той самий набір мутацій, який доктор Фаріа і його колеги знайшли в Бразилії.

Дослідники розмістили опис штаму P.1 на онлайн-вірусологічному форумі 12 січня і виявили, що люди можуть заразитися бразильським штамом навіть після одужання від COVID-19. Зазвичай, повторні зараження коронавірусом трапляються рідко, тому що антитіла, які виробляє організм, діють протягом декількох місяців. Але можливо, що P.1 має мутації, через які цим антитілам стає важче захоплювати вірус, що дозволяє йому проникати в клітини і викликати нові спалахи хвороби.

Об’єднавши дані про геноми й антитіла, а також медичні записи в Манаусі, дослідники дійшли висновку, що P.1 «завоював» місто завдяки біології: його мутації допомогли йому поширитися. За оцінками, він у 1,4−2,2 рази більше заразний, ніж інші штами коронавірусів.

Читайте також: Вчені оприлюднили дослідження про страшні наслідки COVID-19

Вважається, що зі 100 хворих жителів Манауса в минулому році від 25-ти до 61-го могли бути повторно інфіковані P.1.

Дослідники знайшли підтвердження цього висновку в експерименті, в якому вони змішали віруси P.1 з антитілами бразильців, які перенесли COVID-19 в минулому році. Виявилося, що ефективність їхніх антитіл проти P.1 впала в шість разів. Це падіння може означати, що принаймні деякі люди будуть уразливі для P.1.

У своїх експериментах доктор Фаріа і його колеги також протестували антитіла восьми осіб, що отримали CoronaVac —вакцину китайського виробництва, яка використовується в Бразилії. Вони виявили, що створені вакциною антитіла були не достатньо сильними для штаму P.1.

Водночас доктор Фаріа попередив, що результати, отримані в лабораторіях, не обов’язково означають, що вакцини будуть менш ефективними в реальних умовах.

Схожі новини