Що допоможе від панкреатиту?
- 23.11.2020, 12:00
- 6 221
Коли ми згадуємо про своє здоров’я? Частіше, коли придавить так, що незмога терпіти, та й у цьому випадку норовимо просто проковтнути пігулку…
Про підшлункову залозу більшість із нас знають зовсім мало. Лікарі ж Давньої Греції називали її «pancreas» — «вся з м’яса», і вже тоді були поінформовані про її велику роль в організмі. Ферменти підшлункової залози допомагають перетравлюванню білків, жирів і вуглеводів у кишечнику, а гормони, які вона виділяє, регулюють рівень глюкози у крові.
Стародавні греки не дуже часто хворіли на панкреатит. Якщо ця хвороба й загрожувала комусь із них, то тільки не простому люду. Зате до кінця минулого століття захворюваність на панкреатит зросла у всіх цивілізованих країнах. На 100 тисяч населення за рік реєструють 7−10 тисяч нових випадків захворювання.
Панкреатитом називають запалення підшлункової залози. Воно буває гострим, коли перебіг хвороби бурхливий, і хронічним — зі сповільненим перебігом. Причини виникнення панкреатиту можуть бути різними. Найчастіше його розвитку сприяє алкоголізм і переїдання, особливо коли у щоденному раціоні багато жирного і смаженого м’яса. Недоїдання, як не дивно, також може призвести до панкреатиту, наприклад, внаслідок тривалого вживання їжі, бідної на білкові речовини. Узагалі, режим харчування з великими перервами між прийомами їжі шкідливий для підшлункової залози. Панкреатит може розвиватися на тлі постійного стресу, депресії, тому що нервово-психічне перезбудження різко підвищує виділення панкреатичного соку. На підшлункову залозу також негативно впливають тривалий прийом деяких ліків, інфекції й травми живота. Розвиток панкреатиту спричиняють такі хвороби, як порушення обміну речовин, виразка шлунка або 12-палої кишки, захворювання печінки й особливо жовчного міхура. Саме жовчнокам’яна хвороба у 95−98% випадків є причиною панкреатиту. Це захворювання буває також спадковим, тож тим, у кого батьки хворіли на панкреатит, обов’язково слід дотримуватися дієти й вести здоровий спосіб життя.
Основні ознаки панкреатиту: сильні болі у верхній частині живота, які мають оперізувальний характер і ніби розтікаються по всьому животу. Можуть спостерігатися запаморочення, загальна слабкість, липкий піт, блідість, сильна блювота, що не приносить полегшення, метеоризм, затримка випорожнення. Іноді підвищується артеріальний тиск і температура. За хронічного панкреатиту болі підсилюються через 40 хвилин після прийому їжі, особливо жирної, смаженої, гострої. Часто потік хворих на прийом до лікаря збільшується саме після свят. Ускладнення трапляються, якщо до панкреатиту приєднується інфекція або холецистит — запалення жовчного міхура. У деяких випадках розвивається внутрішньочеревна кровотеча.
Якщо панкреатит не лікувати вчасно, можуть початися руйнування підшлункової залози, важке отруєння організму, гостра ниркова недостатність, можливий навіть летальний результат. Тому обов’язково слід звертатися до лікарів. Як правило, діагностика панкреатиту не викликає труднощів. Для призначення правильного лікування зазвичай проводять лапароскопію — огляд червної порожнини зсередини спеціальним інструментом. У такий спосіб виявляється, наприклад, камінь, що застряг у жовчних протоках, який видаляється найчастіше ендоскопічним шляхом — крізь невеликий отвір. В екстрених випадках вводять у вену різні лікарські препарати. У разі загострення панкреатиту призначають лікування голодом.
Щоб зберегти підшлункову залозу здоровою, слід менше нервувати і, звісно, дотримуватися правильного режиму харчування, не забувати про білкову їжу, варені м’ясо і рибу, не їсти шкідливих продуктів, не пити міцних алкогольних напоїв, не палити. Чай і каву пити можна, компоти й киселі потрібно.
Панкреатит досить успішно лікують народними засобами.
Картопляний сік. Добре помити 2 картоплини і пропустити крізь сокочавилку або м’ясорубку, сік вичавити кріль марлю. Випити за пів години до їди. Курс лікування — 1 тиждень, потім зробити перерву й за необхідності повторити.
Кора барбарису. Залити 1 ст. ложку подрібненої сировини 1 склянкою окропу, довести до кипіння й кип’ятити на слабкому вогні 20 хвилин. Остудити, процідити. Приймати по 1 ст. ложці 3 рази на день до їди.
Полин гіркий. Залити 1 ст. ложку сухої подрібненої сировини 1 склянкою гарячої води, довести до кипіння. Кип’ятити 5−7 хвилин, зняти з вогню й настояти 40 хвилин. Процідити. Приймати по 0,5 склянки 3−4 рази на день за 20 хвилин до їди.
Кора осики. Залити в емальованій каструлі 200 г сировини водою на 2 пальці вище шару кори. Кип’ятити 20 хвилин, перелити все в термос й залишити на ніч. Процідити. Приймати вранці натщесерце по 0,5 склянки за 1 годину до їди й увечері перед сном. Курс лікування — 1 місяць.
Безсмертник. Залити 2 ст. ложки подрібнених квіток безсмертника (цмину піскового) 1 склянкою гарячої води, довести до кипіння, на слабкому вогні кип’ятити 30 хвилин, помішуючи кожні 5 хвилин. Процідити. Приймати по 1/3 склянки 3 рази на день у теплому вигляді за пів години до їди.
Юрій Червінський для газети «Добре здоров'я»