Передплата 2024 «Добрий господар»

Як вчені обдурили рак підшлункової залози!

Нещадне захворювання піддалося лікуванню завдяки новому методу

Фото: focus.uа
Фото: focus.uа

Рак підшлункової залози — одне з найважчих онкологічних захворювань з одним із найнижчих показників виживання. Навіть за ранньої діагностики середня тривалість життя хворих зазвичай не перевищує трьох років через особливі характеристики пухлин підшлункової залози, які ускладнюють їх лікування. Вчені знайшили розумне рішення — переорієнтувати ці унікальні властивості на допомогу у боротьбі з раком.

Як пише New Atlas, пухлини підшлункової залози оточені щіль­ною тканиною, яка діє як бар'єр, ізолюючи пухлину від решти час­тини організму та обмежуючи доступ кисню. Це призводить до розвитку особливих властивостей та механізмів, як-от способи отримання енергії.

Більшості живих організмів, щоб вижити, потрібні поживні речо­вини. Щодо пухлин підшлункової залози, то вони фокусуються ви­ключно на одній поживній речовині - глутаміні, поглинаючи який, ростуть та виживають.

Вчені вирішили ввести в організм фальшиву версію цієї по­живної речовини — щось на кшталт глутаміну. Це схоже на заправ­ку автомобіля пальним, яке на вигляд як бензин, але не схоже за складом. Ця фальшива поживна речовина називається 6-діазо-5-оксо-L-норлейцин (ДОН). Коли цю речовину вводили мишам з ра­ком підшлункової залози, вона змогла обдурити ракові клітини — сповільнити їх ріст та запобігти поширенню.

Однак рак підступний і постійно шукає способів виживання та розмноження. Якщо він не отримує глутаміну, то переходить на ас­парагін. Дослідники об'єднали ДОН з іншим препаратом, який бло­кує аспарагін, і таким чином обмежили доступ раку до необхідних поживних речовин. Таким чином позбавили хворобу альтернатив­них джерел живлення, послабивши її.

Існує препарат L-аспарагінази, який розщеплює аспарагін, зу­пиняючи ріст клітин. Коли дослідники об'єднали цей препарат із ДОН, результати отримали вражаючі. Водночас ці два препарати допомогли запобігти поширенню раку на інші частини організму. Хоча це поєднання препаратів раніше не тестували, їх використан­ня для лікування раку підшлункової залози — в перспективі.

Автор дослідження Козімо Комміссо вважає, що цей інновацій­ний підхід може змінити ситуацію щодо лікування раку підшлун­кової залози. Початкові результати обнадіюють. Дослідження під­креслює важливість нетрадиційного мислення та прагнення до нових підходів щодо вирішення старих проблем, а також наголо­шує на важливості не втрачати надії.

Схожі новини