Передплата 2024 «Добра кухня»

Чиновникам повернули величезні зарплати: обурливе рішення КСУ

  • 29.08.2020, 12:55
  • 1 645

Конституційний суд скасував рішення про обмеження максимальної заробітної плати посадових осіб в бюджетних організаціях, суддів, прокурорів, депутатів і т.д. Відповідне рішення ухвалено 29 серпня

Юристи кажуть: рішення Верховної Ради урізати зарплати дійсно було суперечливе, а тепер недоотримані гроші можна буде повернути через суд, повідомляє OBOZREVATEL.

«У вищих державних чиновників, суддів, банкірів та ін. посадових осіб, із зарплатою більше 47 230 грн, сьогодні свято!», — написав в telegram депутат від «Слуги народу», глава комітету комітету податкової, митної та фінансової політики Данило Гетманцев.

На сайті Конституційного суду України дійсно опубліковано рішення про те, що частина обмежень на час карантину не відповідає головному закону країни. Позов подав Верховний Суд. Крім того, тепер за рішенням будь-якого з судів можна списати кошти з бюджету.

Тобто якщо якийсь чиновник доведе, що йому незаконно не виплачували зарплату, за рішенням суду він зможе отримати свої гроші, списавши їх з бюджету.

Адвокат Ростислав Кравець пояснює: рішення Конституційного суду вступає в силу з моменту його оголошення, автоматично «старі» зарплати за минулі місяці виплачувати не будуть. Однак через суд, вважає експерт, є шанси повернути свої кошти.

«Рішення Конституційного суду може діяти на всі взаємини з роботодавців. Винагорода це частина гарантії, яку виплачує держава. Чиновники в суді мають шанс отримати ті суми, які були незаконно забрані», — говорить Кравець.

Читайте також: Українці іронізують над «гнівом» Зеленського з приводу високих чиновницьких зарплат

Юрист Олександр Плахотник додає: в ситуації, коли Верховна Рада ухвалює неконституційний закон, виникають подібні колізії. Підприємства та органи влади не могли не виконувати новий закон і не обмежувати заробітні плати, тепер же, коли Конституційний суд такий закон скасував, є ризики, що зарплати спробують повернути з бюджету.

До речі, представник президента в КСУ Федір Веніславський також погодився, що обмеження зарплат було незаконним.

За оцінками аналітика Володимира Мазуренка, мова йде приблизно про 190 млн грн, які були недоплачені чиновникам і менеджерам державних підприємств за час карантину.

«Потрібно розуміти, що керівники вищої ланки, особливо в компаніях, не можуть отримувати 47 тис. грн до тих пір, поки закінчиться карантин. А він може тривати і кілька років. Ми вже бачили, що з ПриватБанку звільнився член правління з інформаційних технологій Андрій Гриценюк, визнаний фахівець у своїй сфері. Він легко піде в приватний банк на зарплату в десятки разів вище, ніж він отримував під час карантину через обмеження в державному банку «, — каже Мазуренко.

Схожі новини