Передплата 2024 ВЗ

"Небезпечна розвага": Супрун назвала ще один ідеальний спосіб передачі COVID-19

  • 14.06.2020, 13:55
  • 1 807

Давно відомо, що куріння кальяну — небезпечна розвага, яка нічим не краща за цигарки. Але в контексті пандемії слід нагадати, що, окрім герпесу, туберкульозу, гепатиту А й іншого непотребу, через кальян можна ще й захворіти на COVID-19

Про це написала Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook.

У Німеччині було зафіксовано спалах 36 випадків COVID-19, які пов’язують з курінням кальяну в барі. З ними контактували понад 300 людей, серед яких були діти та підлітки, яких потім ізолювали на карантин.

Одноразові мундштуки, які пропонують в кальянних барах, не більше, ніж омана безпеки захисту від інфекції. Адже є ще трубки й резервуари з водою, де можуть накопичуватися патогени. Навіть якщо їх ретельно дезінфікуватимуть після кожного з гостей бару, курці кальяну ширять мікробів серед усіх, з ким розкурюють його. Особливо, коли смачно видихають кальянний дим у повітря.

Щоб привернути увагу до проблеми кальянів та COVID-19, представники Національного інституту здоров’я в журналі Канадської медичної асоціації нещодавно опублікували відкритий лист. Автори звертають увагу на те, що куріння кальянів становить загрозу непропорційного підвищення частоти COVID-19 серед молоді.

Читайте також: Супрун розказала, яка зелень корисна для здоров'я та як її правильно їсти

Вони назвали кальяни ідеальним способом передачі нового вірусу. Дим кальяну, як і куріння звичайних чи електронних цигарок, робить дихальні шляхи вразливішими до респіраторних інфекцій та погіршує перебіг захворювання.

На сайті в підтримку Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну рекомендують повністю заборонити використання кальянів у всіх громадських закладах типу кафе, барів, ресторанів без жодних виключень, навіть за умови індивідуального використання мундштуків та шлангів. А також активно інформувати громадськість про високі ризики інфікування збудником COVID-19 при палінні кальянів.

Схожі новини