Передплата 2024 «Добра кухня»

Коронавірус у Китаї міг з'явитися ще влітку-2019: знайдено переконливі докази

  • 09.06.2020, 11:54
  • 863

Коронавірус (COVID-19) можливо почав поширюватися в місті Ухань (Китай) ще в серпні 2019 року, що набагато раніше заявлених даних про початок пандемії.

Дослідження провели експерти з Гарвардської Медичної школи, Бостонського університету охорони здоров'я та дитячої лікарні Бостона в США. Фахівці вивчали супутникові фото парковок біля великих лікарень в Ухані в період з 9 січня 2018 року по 30 квітня 2020 року, передає Daily Mail.

Відзначається, що з серпня 2019 року на паркувальних майданчиках біля медустанов стала рости кількість авто. Найбільше машин нарахували в грудні 2019 року.

Також в китайській пошуковій системі Baidu виросло число запитів на темі — кашель і діарея. Користувачі мережі шукали такі слова приблизно за три тижні до появи підтверджених випадків COVID-19 в кінці 2019 року.

Читайте також: Китай знав про загрозу пандемії вже у грудні: знайдено переконливі докази

«Ці дані насправді особливо переконливі, тому що ми бачили збільшення числа людей, що шукають шлунково-кишкове захворювання — діарею. Тепер ми знаємо, що шлунково-кишкові симптоми є дійсно важливим маркером для COVID-19», — повідомив головний інноваційний директор Бостонської дитячої лікарні Джон Браунштейн.

За його словами, отримані дані говорять, що вірус з'явився задовго до виявлення на ринку в Ухані.

«Хоча ми не можемо підтвердити, чи був збільшений обсяг (транспорту — Ред.) безпосередньо пов'язаний з новим вірусом, наші дані підтверджують інші недавні роботи, що показують, що поява відбулося до ідентифікації на ринку морепродуктів „Хуанань“. Ці дані також підтверджують гіпотезу про те, що вірус виник природним шляхом в Південному Китаї і потенційно вже циркулював під час появи Уханьского кластера», — додав учений.

Схожі новини