Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Біолог пояснила, у кого формується імунітет до коронавірусу

  • 12.05.2020, 09:54
  • 5 384

Сильний імунітет частіше формується у людей похилого віку, які зіткнулися з важким перебігом хвороби

Лише 7−8% людей, що перехворіли Covid-19, набувають сильний і тривалий імунітет до коронавірусу.

З такою заявою виступила доктор біологічних наук, професор Школи системної біології GMU в США Анча Баранова.

«Є супер-люди, у яких така потужна імунна відповідь, що їх антитіла можна використовувати для лікування інших людей плазмою, що і робиться», — заявила Баранова. Вона додала, що такий імунітет частіше формуються у людей з важким перебігом захворювання.

За словами медика, є 7−8% людей, які мали всі симптоми хвороби, однак у них взагалі немає антитіл до вірусу. Це, за словами лікаря, означає, що інтерферони в організмі самі впоралися з інфекцією.

Читайте також: Пік коронавірусу в Україні зміститься: прогноз науковців

Між цими двома групами, за словами експерта, знаходяться всі інші люди, які перехворіли Covid-19. У них виникає імунітет різної сили, при цьому у 40% він досить слабкий. Ризик повторного зараження виникає у тих, у кого рівень антитіл помітно знижується протягом місяця після одужання, зазначила науковець.

Всі ці дані, за словами біолога, були отримані в ході дослідження китайських вчених. Вони обстежили 171 пацієнта. Також вдалося з'ясувати, що сильний імунітет частіше формуються у людей похилого віку, які зіткнулися з важким перебігом хвороби. Дослідження проводилися під керівництвом професора Фан Ву в Шанхайському медичному центрі, а також в ряді інших наукових установ.

Схожі новини