Передплата 2024 ВЗ

"Це неймовірні ліки": від коронавірусу може врятувати... Віагра

  • 11.04.2020, 19:35
  • 1 248

Найбільш важким ускладненням інфекції є проблеми з диханням, і поліпшити роботу легенів можуть давно знайомі ліки

Про це повідомляє ТСН.

Оксид азоту — це газ із досить вагомим медичним резюме. Його відкриття дозволило рятувати від смерті тисячі «синіх немовлят» — новонароджених, яким через ваду серця не вистачало кисню. Пізніше більш глибоке вивчення дії цього газу на розслаблення судин призвело до винайдення найбільш пізнаваних у світі маленьких блакитних пігулок — Віагри, що допомагає у разі дисфункції ерекції.

У 1992 році журнал Science назвав оксид азоту «молекулою року», а у 1998 році фармаколог Луїс Ігнарро розділив Нобелівську премію в галузі медицини за розкриття ролі оксиду азоту як «сигнальної молекули в серцево-судинній системі».

І, можливо, оксид азоту ще має, чим здивувати, пише Los Angeles Times. Газ без кольору та запаху, який вдихається через маску та навіть тоненьку трубочку, нині тестується як експериментальний засіб від COVID-19. Також він може допомогти врятувати медиків від зараження на роботі.

Лікарні у Бостоні, Алабамі, Луїзіані, а також у Швеції та Австрії почати клінічні випробовування інгаляцій з оксидом азоту на коронавірусних пацієнтах у легкому та середньому станах важкості. Ці досліди мають визначити, чи здатен газ зменшити кількість пацієнтів, яким знадобиться штучна вентиляція легень, адже апарати ШВЛ під час пандемії у великому дефіциті.

Учасники дослідження два чи три рази на день протягом 30 хвилин мають вдихати великі дози газу через маску. Контрольна група дози газу не отримує. В Італії, де газ використовувався у більш важких станах, його використання значно підвищувало рівень кисню у хворих на COVID-19, каже фахівець з інтенсивної терапії Массачусетського шпиталю Лоренцо Берра, який є куратором нових досліджень. Але, каже медик, необхідно вивчити, які саме кількості речовини найбільш ефективні у лікуванні.

Читайте також: «Що вам втрачати?». Трамп радить приймати ліки від COVID-19, які можуть вбити, — ЗМІ

Друге дослідження проводиться для медиків. Протягом 10−15 хвилин вони вдихають газ до початку робочої зміни та після неї.

У людському тілі оксид азоту виробляють 60 трильйонів клітин, що розташовані вздовж кровоносних судин. Також ця речовина виробляється деякими клітинами мозку. Вона допомагає регулювати кров’яний тиск, поглинає токсини, не дає тромбоцитам у крові утворювати згустки і сигналізує про надходження їжі і статеве збудження.

Однак іноді необхідно додаткове постачання газу в організм. Наприклад, під час запалення, емфіземи або такого захворювання, як кістозний фіброз.

Від 1993 року газ використовувався для новонароджених, в яких спостерігалось кисневе голодування. Дитину клали до боксу, де вона дихала оксидом азоту, і за п’ять днів їхні тіла починали виробляти речовину самостійно. У дорослих з легеневою гіпертензією оксид азоту розширює кровоносні судини легень, не впливаючи на судини в інших місцях, безпечним способом знімають високий артеріальний тиск. Газ також вводять після операцій на серці, щоб запобігти задубінню легень.

«Це неймовірні ліки. І вони майже зовсім безпечні», — каже Лоренцо Берра.

У 2004 році дослідники Левенського католицького університету в Бельгії виявили ще одну здатність оксиду азоту: він вбиває коронавіруси. Точніше, він вбив коронавірус, який передався людям від кажанів і спричинив епідемію важкого гострого респіраторного синдрому 2003 року, більш відомого як SARS.

У африканської зеленої мавпи, яка була заражена коронавірусом SARS, органічний оксид азоту зменшив здатність вірусу розмножуватись вдвічі. Рік потому шведські науковці підтвердили відкриття і виявили, що чим більші дози газу, тим краще він бореться з вірусом. Однак епідемія закінчилась за 8 місяців, і цими дослідженнями більше ніхто не займався.

Та у зв’язку з поширенням нового коронавірусу Лоренцо Берра згадав про успішні випробування і реанімував їх. Очікується, що 240 медичних закладів долучаться до тестувань на пацієнтах з легкими та середньої важкості формами коронавірусної інфекції. А у дослідженні щодо захисту медичних працівників візьмуть участь 470 людей.

Схожі новини