Передплата 2024 «Добре здоров’я»

“70% протоколів про порушення карантину — безглузді. Їх відправляють на доопрацювання”

Сказав “ВЗ” правозахисник Ярослав Жукровський, який захищає громадян від неправомірних штрафів у 17 тисяч гривень

Із запровадженням жорстких правил карантину, громадські місця (парки, сквери, громадський транспорт, вулиці, супермаркети, магазини) активно патрулюють працівники поліції. Складають протоколи на злісних порушників карантину. Та, схоже, поліціянти настільки захопилися штрафуванням простих смертних на 17−34 тисячі гривень, що ладні виписувати навіть безглузді адмінпротоколи про порушення.

Громадський адвокат і екс-керівник львівської юстиції Ярослав Жукровський зібрав чималий кейс випадків, коли правоохоронці виписували людям безглузді адмінпротоколи. Схоже, виконують план по карантинних штрафах… Наприклад, покарали жінку, яка у продуктовому магазині продала покупцю зошит і ручку, або пані, яка зайшла у своє ательє, щоб пошити для рідних та колег по роботі захисні маски (в аптеках досі є брак масок). За це отримала протокол і 17 тисяч гривень штрафу. Та суддя лише зробила кравчині зауваження і звільнила від штрафу. Також до суду, каже пан Ярослав, потрапила справа про працівника заправки, який приспустив маску і його зловили на гарячому.

Ярослав Жукровський
Ярослав Жукровський

«Правоохоронці поверхнево підходять до питань щодо контролю правил карантину. 70% протоколів про порушення карантину — безглузді і складені юридично неграмотно, - каже Ярослав Жукровський. — Згодом їх відправляють на доопрацювання. Найлегше — бігати по парках і ловити людей.

--- Чи можна оскаржити в суді 17-тисячний штраф?

--- При складенні протоколу можна сказати, щоб на місце викликали адвоката. Працівники поліції мають чекати доти, доки адвокат не прийде. А не квапитися виписати протокол. Також можна подати в суд письмові пояснення щодо протоколу (з обставинами).

Але є проблема. Через карантин доступ людей до суду обмежено. У цьому випадку все залежить від рішення судді, що розглядає адмінпротокол. Рішення суду можна оскаржити в апеляційному порядку.

На фото: Правоохоронці складають адмінпротокол на продавчиню кантоварів. Фото з відкритих джерел

Схожі новини