Передплата 2024 ВЗ

День сорока святих: історія, традиції та прикмети

  • 22.03.2020, 11:20
  • 3 755

В народі існує безліч прикмет про погоду на 40 святих

Православні 22 березня відзначають свято 40 святих у честь пам'яті Сорока Севастійських мучеників, що прийняли жорстоку смерть в ім'я християнської віри. Пам'ять Сорока мучеників належить до кола найбільш шанованих свят. У цей день послаблюється Великий піст.

40 святих — історія свята

За церковним календарем 22 березня — день Сорока мучеників Севастійських, які потерпіли за віру під час гоніння на християн. Історія свята відсилає до 320 рік, коли 40 воїнів римського легіону — найкращі воїни давньоримського імператора Ликиния, який був язичником і жорстоким гонителем християнства, поблизу міста Севастія (нині — турецький р. Сівас) відмовилися відректися від християнства та загинули мученицькою смертю на Севастійському озері.

Звичаї і традиції у свято 40 святих

Звичаї і традиції у свято 40 святих Деякі традиції мають язичницьке коріння.

22 березня дівчатам потрібно зламати сорок дерев'яних плашок, розірвати сорок мотузочок — це прожене злих духів, які скували морозом нашу землю. Якщо цей ритуал дотримати, то зима неодмінно втече, і світ наповниться світлими духами, які обов'язково прокладуть весні дорогу, щоб вона спокійно могла вступити у свої законні права.

У деяких селах збереглася традиція 22 березня гойдатися на гойдалці — чим сильніше розгойдатися і злетіти вище, тим врожайніший буде рік, а люди стануть щасливішими. Гарна традиція в свято весни — прикрашати дерево паперовими квітами, яскравими стрічками, дзвіночками.

Весна неодмінно побачить таке диво і обов'язково прилетить до нас, прожене обридлу зиму і вступить у свої права. Дерево проносять по селі і встановлюють в тому місці, де вирішили накликати весну. Навколо дерева водять хороводи, співають пісні про весну.

Прикмети на свято 40 святих

В народі існує безліч прикмет про погоду.

  • Якщо на 22 березня зима не поспішить забратися подалі і випаде сніг, то і святий Великодній тиждень очікується холодний, не весняній, але якщо погода порадує теплом, то можна вважати, що Весна перемогла, і прогнала холоднечу, вітри та снігопади.
  • Якщо прилетіли птахи почнуть вити гнізда на сонячній стороні, то це передбачає дуже холодне літо.
  • Якщо пощастить побачити 22 березня шпака, то можна заспокоїтися — літо буде теплим, а урожай хорошим.

40 святих — погода

Вважається, якщо погода на 22 березня порадувала, ще сорок днів ми можемо не переживати про те, що нас чекає. А от якщо в день «Сороки» погодка підвела, то і в наступні сорок днів весна із зимою будуть боротися — то тепло, то сніг і сльота.

Свято весняного рівнодення допомагає нам впоратися із зимовою нудьгою, і якщо вірити в хороше, то воно обов'язково станеться, а 22 березня ми просто допоможемо Весні швидше до нас дістатися — з допомогою віри, добрих традицій і чудового, теплого настрою!

Схожі новини