Передплата 2024 «Добрий господар»

«Кіану Рівз потрапив на сторінки українського підручника цілеспрямовано»

Переконує автор підручника «Вcесвітня історія» для 10-го класу Ігор Щупак

В українському підручнику «Всесвітня історія» для 10-го класу користувачі соцмереж виявили відредагований знімок «Обід на хмарочосі» 1932 року. На фотографії 1932 року поряд з робітниками сидить актор Кіану Рівз.

Знімок ілюструє історію США в післявоєнний період. На фотожабі, яку можна знайти на 58-й сторінці підручника, Кіану Рівз обідає ра­зом з будівельниками.

Підручник директора музею «Пам'ять єврейського народу і Голокост в Україні» Ігоря Щупака вийшов у 2018 році у видавництві «Оріон».

«Обід на хмарочосі» зробили під час будівництва «Ар-Сі-Ей-Білдінг» у Рокфеллерівському центрі в Нью-Йорку. На фото 11 робітни­ків, які сидять на балці та обідають на висоті понад 200 метрів. Мем із сумним Кіану Рівзом з’явився у 2010 році. Актора сфотографува­ли, коли він їв сендвіч на лавці у парку.

Автор підручника «Всесвітня історія» для 10 класу Ігор Щупак переконує, що канадський актор Кіану Рівз потрапив на сторінки українського підручника цілеспря­мовано. «Чому в шкільному під­ручнику розміщено не оригінальне фото, а мем? У цього є своя ко­ротка історія. Коли дизайнер під­ручника, який спільно зі мною під­бирав ілюстрації до книги, показав мені сторінку зі світлиною, „допо­вненою“ Кіану Рівзом, я спочатку не побачив цієї маленької фігурки. Але потім, помітивши мем, запро­понував залишити його. Я згадав, як наприкінці 1990-х років в одно­му навчальному посібнику було по­міщено портрет Октавіана Августа з підписом „Юлій Цезар“. За довгі роки використання книги це помі­тили і написали про це… нуль чи­тачів», — заявив Щупак.

За словами історика, він задав­ся питанням: наскільки уважно чи­тають підручники та працюють над ілюстраціями по темі.

Натомість міністр освіти і науки України Ганна Новосад розкрити­кувала фото Кіану Рівза у підручни­ку з історії. «Мемчик у підручнику замість оригінальної фотографії — це все, що потрібно знати про під­хід багатьох видавців до створення та верстки підручників», — написа­ла Новосад у Facebook та додала, що автори часто порушують ав­торське право. «На жаль, я ще не бачила у нас жодного підручника без ляпів, де поважається автор­ство всіх візуальних матеріалів (і не лише візуальних), а підхід до ви­кладу інформації логічний та спри­яє кращому навчанню», — ствер­джує міністр.

Схожі новини