Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На Різдвяному ярмарку продають мишей

Туристи смакують глінтвейном та колядують

На площі Ринок та проспекті Свободи запрацював традиційний Різдвяний ярмарок, який уже став символом новорічних та Різдвяних свят у місті Лева. Красиві дерев’яні будиночки, сконструйовані за взірцем ярмарків найбільших європейських столиць, доповнюють ансамбль історичної частини міста Лева та створюють затишну атмосферу. Цьогоріч будемо ярмаркувати до 19 січня 2020 року.

Новинка — через демонтаж фонтану перед Оперним театром, площа Різдвяного ярмарку збільшилася. А на площі Ринок розміщено мистецьку кулю, де працює резиденція Святого Миколая. Раніше резиденція працювала навпроти Оперного. У рамках ярмарку на свята запланована хода звіздарів та концерт капели «Дударик».

У Ратуші кажуть, через минулорічну трагедію на ярмарку, коли в одній з яток вибухнув газовий балон, цього року підприємців перевірять, чи все гаразд з технікою безпеки. Обіцяють перевіряти кожну ятку, чи бува немає там заборонених балонів.

Журналіст «ВЗ» вирушила на Різдвяний ярмарок, щоб придбати презенти на Миколая, скуштувати глінтвейну, поспілкуватися з туристами, а насамперед — дізнатися ціни на святкові гостинці.

…Ярмарок, зазвичай, оживає з обіду, у вихідні — з самого ранку. Тут чимало поляків, німців, білорусів… Не бракує покупців зі східних та центральних регіонів України. «Сподобався львівський ярмарок, — поділився враженнями киянин Олексій. — Стиль майже, як у Відні. Ціни дешеві, кухня смачна, продавці по-галицьки привітні. До Львова хочеться повертатися».

Туристи зі східних областей налягають на глінтвейн, деякі пробують колядувати. Кажуть, атмосфера у центрі Львова святкова, але бракує снігу. Цього року гарячі напої на ярмарку не подорожчали. Глінтвейн — 30 гривень за пластиковий стаканчик, кава і чай — 15, капучіно — 35, какао — 45. У попиті — гаряча медівка на травах. За стаканчик цього зігріваючого напою треба викласти з гаманця 30 гривень. Якщо купувати медовуху у пляшках, готуйтеся викласти 140 гривень. Зауважила, цього року продавці ярмарку не дають дегустувати медовуху та інші п’янкі новинки. Кажуть, халявщиків багато, а покупців — одиниці. «Купують на чесне слово, — розповідає продавець Денис. — Кажемо, що смачно і все. Пробувати не даємо ні грама… Торік через дегустацію ми влетіли у копійку. Іноземці купували напої, а наші — ходили від ятки до ятки і дегустували».

Півлітрова банка меду — від 60 гривень. Можна вторгувати 10 гривень знижки. Плитка львівського шоколаду — 100 гривень. За 100−150 гривень просять і за упаковку львівської кави. Купила на презенти шоколад «Леополь» з сухофруктами — 120 гривень.

Не бракує на Різдвяному ярмарку м’ясних страв: порція запечених ковбасок — 60 гривень, шашлик — від 70 гривень. Солені овочі (капуста, морква, огірки) — від 20 гривень за сто грамів.

Шукаю сувеніри. На ярмарку продають символи 2020 року — мишки. Найдешевша — 100 гривень, з кераміки дорожчі. В одній з яток знайшла фігуру миші з… мила (55 гривень). Красиві іграшки-миші на ялинку — 150 гривень. Це виріб ручної роботи, де поєднано різні стилі, зокрема, плетення з ниток. Можна придбати мишачу пару — господаря і господиню (180 гривень).

Серед сувенірів побачила і такі, які не надто відповідають стилю Різдва — керамічні дзвоники із зображенням губ та написом Time for sex (час для сексу). За таку пікантну цяцьку правлять 90 гривень.

«Машинні» вишиванки — від 750 гривень. Не бракує теплого одягу. В'язана шапка ручної роботи — 450 гривень, шалик — 450. Якщо купуєте комплект — мінус сто гривень знижки.

Схожі новини