Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Наступного року запрацює “митниця у смартфоні”

Митну службу знову відокремили від податкової

Із митниці звільнили приблизно п’ять сотень керівників різного рівня. Про це заявив керівник Державної митної служби України Максим Нефьодов під час презентації Нової митниці. За його словами, внаслідок кадрової реформи на митницю мають прийти працівники «з нульовою толерантністю до корупції».

Фактично, проект «Нова митниця» запустили з 8 грудня, однак більшість змін заплановано на наступний рік. Зокрема, має запрацювати мобільний додаток Е-border, через який декларанти зможуть заходити в електронний кабінет та проходити зрозумілі процедури. Саме переведення більшості операцій в онлайн та використання електронних сервісів мало би зменшити рівень корупції на митниці.

Ще одне важливе нововведення — товари, які не пройшли митного контролю, продаватимуть на електронних аукціонах ProZorro.Продажі. На 1 січня 2019 року на складах митниці зберігалось товарів на суму 840 млн грн. З молотка підуть товари, за якими власник не звернувся до закінчення строків зберігання; товари, які були виявлені під час здійснення митного контролю в зонах митного контролю, і власник яких невідомий, і товари, поміщені у режим відмови на користь держави тощо. «Тож, друзі, готуйтеся до перших аукціонів з продажу айфонів, ноутбуків та іншого», — написали на сторінці Нової митниці у Facebook.

Схожі новини