Передплата 2024 «Добрий господар»

Манафорт обговорював «автономну республіку» на Донбасі на чолі з Януковичем, — звіт Мюллера

Колишній політтехнолог Партії регіонів і керівник виборчої кампанії Дональда Трампа Пол Манафорт разом із колишнім російським розвідником Костянтином Килимником обговорювали план щодо створення автономної республіки на окупованих територіях Донбасу, яку б очолив президент-утікач Віктор Янукович.

Про це повідомляється в опублікованому звіті спецпрокурора Роберта Мюллера.

У документі зазначається, що у 2016 році Килимник написав електронного листа Манафорту, в якому розповів, що у під час поїздки у Москву (де на той час проживав Янукович — УП) він «зустрівся з чоловіком», маючи на увазі українського президента-утікача.

Пізніше того ж року Килимник зустрівся з Манафортом у США.

«Спочатку, Манафорт і Килимник обговорювали план вирішення триваючих політичних проблем в Україні завдяки створенню автономної республіки у її індустріалізованому східному регіоні Донбасу (маючи на увазі ОРДЛО — УП) і обрати вигнаного у 2014 році українського президента Януковича головою республіки», — йдеться у доповіді Мюллера.

Цей план, як пізніше зазначав Манафорт, передбачав таємні способи контролю Росією східного регіону (України — УП).

Манафорт заявив, що якщо б він не перервав цю дискусію, Килимник попросив би Манафорта переконати Трампа у цьому мирному плані і Янукович очікував би від Манафорта, щоб той задіяв свої зв’язки у Європі та Україні для втілення цього плану.

«Манафорт від початку розповів прокурорам, що сказав Килимнику про те, що план був божевільним, обговорення припинилися, і що він більше не пригадував, щоб Килимник просив Манафорта переглянути план після їхньої зустрічі 2 серпня», — зазначають прокурори.

Однак прокурори показали йому інші електронні листи, у яких Килимник знову піднімав питання з «мирного плану» і Манафорт погодився, що пізніше ще були намагання обговорити цей план.

Схожі новини